Plánování dovolené usnadní nová platforma “Re-open EU”


Tereza Chlebounová, Euroskop, 18. 6. 2020

Váháte vyrazit na dovolenou po Evropě, protože nevíte, zda vás nečekají problémy na hranicích nebo jiná omezení? Navštivte nové internetové stránky Evropské komise “Re-open EU”, kde najdete na jednom místě informace o situaci na hranicích, dopravě či bezpečnostních opatřeních v jednotlivých členských státech.

Evropská komise tento týden spustila novou internetovou platformu pod názvem Re-open EU, které mají pomoci bezpečně obnovit cestování a cestovní ruch v celé Evropě. Na jejích stránkách najdete aktualizované informace o situaci na hranicích, dostupných dopravních prostředcích a službách cestovního ruchu v jednotlivých členských státech.

Platforma bude obsahovat také praktické informace, které státy poskytnou o cestovních omezeních a opatřeních týkajících se veřejného zdraví a bezpečnosti, jako je například omezení fyzického kontaktu nebo nošení roušek.

„Vnitřní hranice EU se po několika týdnech, kdy byl volný pohyb osob omezen, znovu otevírají. Stránky Re-open EU, které dnes spouštíme, poslouží cestujícím jako snadno přístupný a spolehlivý zdroj informací, díky němuž budou moci s jistotou plánovat své cesty a vyhnout se na nich rizikům. Budou užitečné také pro majitele malých restaurací a hotelů i pro města v celé Evropě, neboť jim umožní inspirovat se jinými inovativními řešeními,“ uvedl komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

nádraží zavazadlo cestování

Naplánování dovolené by měla Evropanům usnadnit nová platforma Evropské komise Re-open Europe, kde najdou veškeré důležité informace o situaci ve vybraném členském státě na jednom místě. Zdroj: Pexels.com

Platforma funguje jako interaktivní mapa

Informace o situaci v konkrétním státě a praktické rady si můžete vyhledat pomocí interaktivní mapy nebo zadat přímo název země, která vás zajímá. Údaje jsou rozděleny do čtyř hlavních kategorií – informační zdroje, cestovní informace, informace o službách a informace o zdraví a bezpečnosti v dané zemi.

V kategorii zdraví například zjistíte, jestli můžete do země vstoupit bez povinné karantény nebo testu na koronavirus, zda jsou v ní nějaké rizikové oblasti nebo třeba jaká bezpečnostní opatření platí na veřejnosti a v hromadné dopravě. Platforma nabízí také tipy na doporučené aplikace pro vysledování kontaktů, které uživatele upozorní, pokud byl delší dobu v kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na koronavirus.

Platforma je k dispozici i jako internetová aplikace pro mobilní telefony a bude dostupná ve 24 evropských jazycích včetně češtiny.

Objevte nejlepší turistické destinace či město kultury

Komise poskytuje u každé země relevantní informace o nabídkách v oblasti cestovního ruchu a o iniciativách EU, jako je „Evropské hlavní město inteligentního cestovního ruchu“, „Evropské turistické destinace nejvyšší kvality“ a „Evropské hlavní město kultury“.

Stránky Re-open EU obsahují také informace o systémech sponzorských poukazů. Díky nim můžete podpořit své oblíbené hotely nebo restaurace tak, že si dopředu zakoupíte poukazy na pobyt či jídlo na dobu, kdy opět otevřou. Částka, kterou zaplatíte, půjde přímo poskytovateli služeb a pomůže mu překlenout finanční problémy, které způsobila omezení kvůli koronaviru a zavření hranic. Komise by tímto způsobem chtěla přispět k lepšímu propojení podniků a potenciálních zákazníků, zejména při cestách do zahraničí.

Komise doporučila od 15. června obnovit volný pohyb osob

Platforma Re-open EU je součástí balíčku Evropské komise v oblasti cestovního ruchu a dopravy z 13. května 2020, jehož cílem je obnovit důvěru cestujících a evropský cestovní ruch.

Dne 11. června 2020 zveřejnila Komise doporučení, aby členské státy do 15. června zrušily omezení volného pohybu a kontroly na vnitřních hranicích. Po 30. červnu by měly částečně a postupně rušit také omezení cest do EU. Komise ve svém doporučení přihlédla k tomu, že zdravotní situace v EU se zlepšuje a členské státy uplatňují omezení fyzického kontaktu a další opatření týkající se zdraví.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek