Vyjádřete svůj názor na připravovanou evropskou legislativu

14.07.2020
Lucie Nalejvačová, Euroskop. foto Evropská komise

Ze série výzkumů veřejného mínění Eurobarometr dlouhodobě vychází, že většina českých občanů nemá pocit, že by na jejich hlase v Evropské unii záleželo. Netýká se to nutně českého zastoupení v EU, spíše pocitu důležitosti názorů jednotlivců. Vyjádřit svůj názor na připravovanou evropskou legislativu nicméně může každý občan EU na nově přepracované platformě Evropské komise snázvem „Have your say“ (Vyjádřete svůj názor).

Platforma “Have your say” dává občanům možnost prostudovat si konkrétní novou nebo už zavedenou legislativu, vypracovat vlastní pozměňovací návrh, nebo spoluúčastnit se na tvorbě strategie EU.

„Vzhľadom k reálnejšej bezpečnosti výrobkov, hlavne potravín a nápojov, odporúčam odstrániť z trhu také, ktoré pri ich zakúpení a konzumácii poškodzujú ľudské zdravie, ako napr. tie, ktoré obsahujú syntetické farbivá, sladidlá, emulgátori, konzervanty, ktoré sú preukázateľne toxické pre ľudské organizmy,“ tímto komentářem přispěl Matej K. ze Slovenska do debaty o nové strategii v oblasti spotřebitelské politiky.

Lidé z celé EU mohou stejně jako Matej K. navrhovat svá řešení a podílet se tak například na tvorbě Strategie udržitelné a inteligentní mobility, zákonu o digitálních službách a desítek dalších unijních norem.

Zapojit se do klíčových stádií legislativního procesů mohou jak jednotlivci, tak společnosti a neziskové organizace. Evropská komise si od platformy slibuje zlepšení komunikace s veřejností a zvýšení transparentnosti v unijních procesech. Domovská stránka ukazuje nejnovější oblíbené agendy. Dále umožňuje web vyhledat iniciativy Komise podle oblasti zájmu.

Seznam aktuálně otevřených konzultací můžete nalézt i na portálu Euroskop. O přehledu legislativy, která se plánuje, nebo je v procesu schvalování vás informujeme také v Periskopu EU, měsíčním monitoringu toho nejdůležitějšího, co se v EU děje a co se chystá. Najdete v něm taky zprávy o otevřených veřejných konzultacích a informace důležité pro české firmy a podnikatele.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek