Program Interreg V-A

18.08.2020
Interreg, Euroskop

Již pět let podporuje program V-A Rakousko – Česká republika přeshraniční spolupráci a zlepšuje ekonomickou, sociální a územní integraci. Program je součástí evropské politiky soudružnosti.

Hlavní podporované území z tohoto programu je vymezeno regionem NUTS III. V rámci České republiky se jedná o kraje Jihomoravský, Jihočeský a Vysočinu, zatímco v protějším Rakousku jde o oblasti Mostviertel-Eisenwurzen, Sankt Pölten, Waldviertel, Weinviertel, Wiener Umland-Nordteil, Wien, Innviertel, Linz-Wels, Mühlviertel a Steyr-Kirchdorf.

Hlavním cílem programu je posílit výzkum, technologický rozvoj, oblast životního prostředí a zdrojů, stejně tak jako rozvoj lidských zdrojů a udržitelné sítě institucionální spolupráce. Celková výše dotace, kterou poskytne EU je maximálně 85 % z celkových způsobilých výdajů projektu.

Právě letos v roce 2020 slaví program 30 let. V rámci oslav programu bylo vytipováno 30 nejkrásnějších projektů, které mohou lidé navštívit. Patří zde například bylinková zahrada ve Valticích, Centrum tradiční lidové kultury v Třebíči, Národní park Podyjí v Hardeggu anebo historický most v lokalitě Portz Insel v Mikulově. Více o 30 výletních cílech zde.

Interreg

Mapka programu Interreg V-A. Zdroj: Interreg

Žadatelé mají možnost využít ještě před podáním své žádosti několik konzultačních poradních míst. Ty mají za úkol poskytnout žadatelům s projekty poskytnout pomoc při sestavování projektové žádosti, ucházejícím zacílením aktivit nebo v nalezení rakouského partnera pro projekt. Bezplatné pro žadatele s projekty jsou i konzultace s regionálními subjekty. Ty mají za cíl informovat o nejbližších výzvách pro podání projektů. Více zde.

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek