Komise představila návrh nového migračního paktu

24.09.2020
Euroskop,Evropská komise

Evropská komise zveřejnila včera návrh nového paktu o migraci a azylu. Nový pakt by podle Komise měl přinést předvídatelný a spolehlivý systém řízení migrace. Jeho součástí je urychlení postupů v migračních a azylových záležitostech, a to díky větší solidaritě a odpovědnosti členských zemí. Zároveň počítá s tím, že solidarita s ostatními státy Unie může mít různou podobu v závislosti na migrační situaci.

Současný azylový systém nefunguje plně podle představ EU a za celých pět let se tento systém nepodařilo spravit. To si nyní klade za cíl současná Evropská komise, která uvádí, že přináší na stůl návrh předvídatelného a spolehlivého systému řízení migrace, a to jak v klidnějším období jako byly uplynulé dva roky, tak pro období krize a možného nárustu počtu migrantů a uprchlíků. Nový systém by měl zavést detailní prověřování migrantů na vnějších hranicích EU a zároveň úspěšněji integrovat osoby s povolením k pobytu v EU. Osobám s nárokem na mezinárodní ochranu by měl umožnit poskytnutí azylu a zároveň vést k účinnému navracení do zemí původu těch, kteří nemají oprávnění k pobytu v EU.

Podle předsedkyně Evropské komise Usuly von der Leynové je nutné obnovit důvěru mezi členskými státy a u občanů EU v to, že Unie dokáže zvládnout řízení migrace na nadnárodní úrovni.

Nový pak o migraci a azylu podle komisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové zajistí spravedlivější a rychlejší postupy na hranicích tak, aby lidé nemuseli čekat na hranicích v táborech, kde je jejich integrace zcela nemožná. Rovněž předpokládá zesílení spolupráce se třetími zeměmi, a to především z důvodu návratové politiky, kontroly legálních cest do EU a boje proti převaděčům.

Specificky se nový pakt zabývá postupem na hranicích EU, kde poprvé zmiňuje tzv. předvstupní screening osob, které překračují vnější hranice EU bez povolení. To bude zahrnovat identifikaci, zdravotní a bezpečnostní kontrolu včetně sejmutí otisků prstů a registrace do databáze Eurodac.

Co se týče zvýšené odpovědnosti a solidarity, přichází Evropská komise s návrhem flexibilní podpory. Státy si tak mohou určit, zda chtějí přijmout migranty a uprchlíky z ostatních členských států, anebo se například podílet na návratech osob, které nemají povolení k pobytu v EU.

Komise ve svém prohlášení uvádí, že každý členský stát musí v době krize přispět svou solidaritou a jednat odpovědně tak, aby byl celkový systém nově vznikající migrační politiky stabilizován a aby Unie plnila své humanitární závazky, které vycházejí z mezinárodního práva.

Nyní je míč na straně Evropského parlamentu a Rady a lze očekávat, že jednání budou trvat dlouho. Obě instituce musí návrh posoudit a rozhodnout o celém souboru právních předpisů, které jsou nezbytné k přeměně společné azylové a migrační politiky EU. O návrhu budou poprvé diskutovat ministři vnitra dne 8. října. Následně jej posoudí také premiéři a prezidenti členských zemí na Evropské radě.

ČR návrh v současné době podrobně analyzuje a považuje za krok správným směrem skutečnost, že současný návrh neobsahuje povinné kvóty na redistribuci migrantů. Ty ČR spolu s dalšími státy státy V4 v minulosti odmítla. Při projednávání návrhu se ČR bude soustředit mj. na oblasti boje proti pašerákům, ochrany hranic, efektivní návratové politiky a spolupráce se třetími státy na řešení příčin migrace.

Migrace. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek