Europoslanci požadují posílení kapacit civilní ochrany EU

25.09.2020
Evropský parlament, Euroskop

Evropský parlament vyzval na svém plenárním zasedání, které proběhlo v minulém týdnu, k dalšímu posílení mechanismus civilní ochrany jako reakci na druhou vlnu pandemie koronaviru. Mechanismy civilní ochrany umožní efektivněji reagovat na nouzové situace, jako je právě současná pandemie.

Mechanismus civilní ochrany EU byl silnou podporou státům v době první vlny koronaviru. Díky rezervám rescEU bylo možné například distribuovat členským státům plicní ventilátory, ochranné pomůcky léčebné přípravky a další. Pandemie koronaviru ovšem také odhalila limity současného nastavení krizového řízení.

Poslanci Evropského parlamentu proto prosazují posílení role EU pomocí mechanismu civilní ochrany aby členské státy nebyly odkázány jen na vlastní zdroje nebo dobrovolnou pomoc ostatních v případě rozsáhlejších krizových situací. V roce 2019 byla vytvořená rezerva operačních kapacit na úrovni Unie rescEU s cílem umožnit EU přímo podpořit členské státy postižené katastrofami, které už vyčerpaly své vnitrostátní zdroje.

Parlament podpořil navýšení finančních zdrojů

Parlament již podpořil i návrh Komise, kde má dojít k navýšení financí pro civilní ochranu EU. Za tyto zdroje by pak měly být nakupovány nezbytné zařízení, materiály a vybavení, které by pak bylo k dispozici členským státům, které se potýkají s omezeným počtem svých kapacit. Parlament také v zájmu větší transparentnosti využívání prostředků EU požaduje jasné rozdělení prostředků mezi tři pilíře mechanismu: prevenci, připravenost a reakce.

Poslanci schválili legislativní usnesení poměrem hlasů 617 (pro): 52 (proti): 23 (zdrželo se hlasování). Parlament je tak připraven na zahájení vyjednávání s členskými státy o konečném znění nových pravidel s cílem zajistit, aby byl zreformovaný mechanismus funkční už v lednu 2021.

Mechanismus civilní ochrany Unie byl vytvořen v roce 2013 s cílem posílit spolupráci členských států a zlepšit tak prevenci, připravenost a reakci na katastrofy. Pokud rozsah nouzové situace přesáhne možnosti členského státu se s ní vyrovnat, může prostřednictvím tohoto mechanismu požádat o dobrovolnou pomoc další členské státy. Více o přijatých změnách zde.

Více o počtu misích a odborníků naleznete v infografice zde.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek