Komise zajistila dodávky až 500 000 dávek Remdesiviru

08.10.2020
Evropská komise, čtk, Euroskop

Komise včera podepsala s farmaceutickou společností Gilead rámcovou smlouvu o společném zadávání veřejných zakázek na dodávku až 500 000 léčebných dávek přípravku Veklury, což je obchodní značka Remdesiviru. Dohody o společném zadávání veřejných zakázek se účastní na 34 signatářů, včetně všech zemí EU, zemí Evropského hospodářského prostoru (EHP), Spojeného království, jakož i čtyř kandidátských zemí a potenciálních kandidátů (Albánie, Republika Severní Makedonie, Černá Hora a Bosna a Hercegovina).

Remdesivir vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem původně na nemoc ebolu; podle letošních studií ale preparát pomáhá i při zotavování z nemoci covid-19. Evropská komise (EK) ho jako první lék na tuto nemoc podmínečně povolila v červenci poté, co to po zrychleném hodnocení přínosů a rizik doporučila Evropská léková agentura (EMA). Povolen je pro pacienty starší 12 let se zápalem plic, kteří potřebují dodatečné dávky kyslíku.

„Jsem velmi ráda, že jsme dnes zajistili přístup k léku Remdesivir pro léčbu až 500 000 pacientů, kteří by jej potřebovali. V současnosti je Remdesivir jediným léčivým přípravkem povoleným v EU k léčbě pacientů s onemocněním COVID-19, jejichž stav vyžaduje podávání doplňkového kyslíku,“ řekla komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. „Společným zadáváním veřejných zakázek na úrovni EU podporujeme země v celé Evropě, aby spojily síly a zabezpečily přístup k životně důležitému vybavení a lékům,“ dodala.

Společné zadávání veřejných zakázek je nástroj, který Evropská komise použila i začátkem tohoto roku, aby zúčastněným zemím zajistila další přístup k osobním ochranným prostředkům, ventilátorům, vybavení pro testování nebo léčivým přípravkům pro jednotky intenzivní péče.

Remdesivir - ilustrační foto
Remdesivir – ilustrační foto. Zdroj: čtk

Podpis rámcové smlouvy o společném zadávání veřejných zakázek navazuje na smlouvu Komise se společností Gilead na zajištění 33 380 léčebných dávek přípravku Veklury, které začaly být od srpna distribuovány v celé EU a ve Spojeném království. Tato smlouva byla financována z nástroje Komise pro mimořádnou podporu v celkové hodnotě 70 milionů eur.

Léčebné dávky nakoupené z prostředků nástroje pro mimořádnou podporu pomohly od srpna do října pokrýt okamžité potřeby k zajištění léčby pacientů v kritickém stavu. Léky byly rozeslány v několika zásilkách. Díky smlouvě o společném zadávání veřejných zakázek budou mít země i nadále zajištěnu nepřerušenou dodávku přípravku Veklury, pokud se jej rozhodnou pořídit.

EU připravuje cestu i pro zajištění vakcíny

Evropská komise dnes rovněž informovala o uzavření smlouvy s firmou Johnson&Johnson, která zajistí členským zemím nákup 200 milionů dávek momentálně testované vakcíny proti covidu-19. Na stejné množství bude mít EU díky kontraktu předkupní právo.

Komise již dříve uzavřela smlouvy s dalšími výrobci AstraZeneca a Sanofi a GSK, díky čemuž má unie zajištěnu možnost zakoupit více než miliardu dávek poté, kdy úspěšně skončí testování vakcín. „Další dohody budou následovat,“ přislíbila dnes Kyriakidisová s odkazem na probíhající jednání s několika dalšími výrobci.

V rámci předběžných jednání se hovoří o dalších stovkách milionů dávek, které by měly být k dispozici jak členským zemím, tak chudším mimoevropským státům, jimž je EK poskytne. Výrobci většinou odhadují termín jejich uvedení na trh od konce letošního roku do poloviny roku příštího, v závislosti na úspěchu testování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek