Země EU se shodly na sjednocení semaforů ke covid-19

13.10.2020
Úřad vlády, Rada, Euroskop, foto čtk

Rada dnes přijala doporučení o koordinovaném přístupu k omezením volného pohybu v reakci na pandemii covid-19. Rozhodování o tom, zda budou zavedena omezení volného pohybu za účelem ochrany veřejného zdraví, zůstává v pravomoci členských států. Cílem nových pravidel je zajistit koordinaci mezi členskými státy s ohledem na vývoj pandemie covid-19 a minimalizovat tak dopady možných omezení volného pohybu na občany a podniky.

„Pandemie covid-19 narušila naše každodenní životy mnoha způsoby. Z důvodu cestovních omezení je pro některé naše občany obtížné dostat se do práce, do školy nebo navštívit své blízké. Naší společnou povinností je zajistit koordinaci všech opatření, která mají dopad na volný pohyb, a poskytnout našim občanům veškeré informace, které potřebují při rozhodování o svých cestách,“ řekl k přijatému doporučení německý státní ministr pro Evropu Michael Roth, jehož země aktuálně Radě EU předsedá.

Podle schválených pravidel bude Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) každý týden zveřejňovat aktualizovanou mapu epidemiologické situace jednotlivých regionů sestavenou na základě dat poskytnutých členskými státy.

Jednotlivé oblasti by měly být označeny těmito barvami:

  • zelená, je-li čtrnáctidenní míra hlášení nových případů nižší než 25 a míra pozitivity testů je nižší než 4 %;
  • oranžová, je-li čtrnáctidenní míra hlášení nových případů nižší než 50, ale míra pozitivity testů je 4 % nebo vyšší, nebo pokud je čtrnáctidenní míra hlášení nových případů mezi 25 a 150 a míra pozitivity testů je nižší než 4 %;
  • červená, je-li čtrnáctidenní míra hlášení nových případů 50 nebo vyšší a míra pozitivity testů je 4 % nebo vyšší, nebo je-li čtrnáctidenní míra hlášení nových případů vyšší než 150;
  • šedá, pokud nejsou k dispozici dostatečné informace nebo je-li míra testování nižší než 300.

Členské státy by neměly omezovat volný pohyb osob cestujících mezi zelenými oblastmi, nebo z nich. Při zvažování, zda uplatnit omezení, by měly respektovat rozdíly v epidemiologické situaci mezi oranžovými a červenými oblastmi a jednat přiměřeným způsobem. Měly by rovněž zohlednit epidemiologickou situaci na svém vlastním území.

Při zvažování zavedení jakýchkoli omezujících opatření mohou členské státy rovněž zohlednit další kritéria a trendy. Za tímto účelem bude ECDC poskytovat údaje o velikosti populace, míře hospitalizace, míře přijetí na jednotky intenzivní péče a míře úmrtnosti.

Členské státy by v zásadě neměly odpírat vstup osobám cestujícím z jiných členských států. Členské státy, které považují za nezbytné zavést omezení, by mohly vyžadovat, aby osoby cestující z jiných než zelených oblastí:

  • podstoupily karanténu
  • po příjezdu podstoupily test na covid-19 (Členské státy mohou nabídnout možnost nahradit toto testování testem provedeným před příjezdem.)

Země, které hodlají uplatňovat omezení, by měly před jeho vstupem v platnost nejprve informovat dotčený členský stát, jakož i ostatní členské státy a Komisi. Informace by měly státy poskytnout pokud možno 48 hodin předem.

Rada EU zdůraznila, že veškerá opatření omezující volný pohyb za účelem ochrany veřejného zdraví musí být přiměřená a nediskriminační a musí být zrušena, jakmile to epidemiologická situace dovolí.

Země EU rovněž souhlasily s poskytováním jasných, komplexních a včasných informací veřejnosti o všech nových opatřeních nebo požadavcích, a to nejméně 24 hodin před nabytím účinnosti opatření. Dokument zároveň vyzývá k dalšímu koordinačnímu úsilí, hlavně co se týče délky karantény a v oblasti testování. Komise již dříve navrhla také zavedení, pokud možno, digitálních vstupních dotazníků, které by pomohly při trasování, což ČR podporuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek