Kosmický inkubátor podpoří další startupy

15.10.2020
Czech Invest,ESA, Euroskop

Inkubátor Evropské kosmické agentury (ESA) v Praze a v Brně přijal nově čtyři startupy, které získají finanční podporu, konzultace a poradenské služby po dobu dvou let.

Všem čtyřem startupům se podařilo získat možnost uskutečnit své plány, které zahrnují výrobu bezpilotního letounu, pozemní komunikační stanici, aplikaci pro správu lesů a aplikaci využívající družicová data. Startupy GroudCom, Uneegly, Mobis0ne a Zaitra získají od ESA finanční podporu ve výši 50 000 euro.

V pražském centru ESA bude pod vedením Czechinvestu rozvíjet svůj nápad na mobilní platformu startup firmy Uneegly. Jejich nápad na mobilní aplikaci obnáší vznik platformy, kterou by využívaly malé a střední podniky a umožnila by jim zacílit jejich nabídky bez využití osobních dat, neboť je nahradí družicovou navigací.

„Naše platforma umožní zejména menším podnikatelům a provozovnám promovat své aktuální slevové akce či jiné nabídky v reálném čase. Na Uneeqly tak své potenciální zákazníky může dle lokality a preferencí oslovit například majitel restaurace, kavárny, cukrárny, malého obchodu, fitness či kosmetického salonu. Svým zákazníkům zde budou moci nabídnout také dlouhodobé výhody bez nutnosti registrace,“ představuje startup jeho zakladatel Ctibor Duda.

Celkem čtyři startupy nastartují své projekty

Ostatní startupy budou rozvíjet své nápady v brněnském sídle. Startup Mobis0ne, původem z Kunovic a s expertem na aerodynamiku Etiennem Vandamem, bude za pomocí expertů z ESA vyvíjet kompletní bezpilotní letadlo, a to včetně dokovací stanice. Letadlo jako takové by mělo být nenáročné na spotřebu energie a také na provozní náklady.

Další startup, který bude v Brně je GroundCom, za kterým stojí jeho autor Jakub Laimon. GroundComu se vyplatilo jeho zaměření na malé družice. Firma má za svůj cíl vybudovat celosvětovou síť pozemních stanic a zajistit komunikaci se Zemí a družicemi a zkvalitnit kontrolu přijatých dat.

Posledním projektem, který získala možnost realizace je projekt je Zaitra. Cílem této firmy, která se již zúčastnila soutěže Copernicus Hackathon v roce 2019, je vyvinout nástroj na lepší správu lesů a další vegetace. Aplikace by tak měla předcházet katastrofám pro vegetaci jako je sucho, či škůdci.

ESA otevřela svůj první inkubátor pro podnikatele v roce 2016, a to jako součást sítě podnikatelských inkubačních center (BIC). Od roku 2016 prošlo inkubátorem ESA 29 startupů.

Družice. Zdroj: ESA


Inkubátor ESA BIC nabízí všestrannou pomoc pro startupy od technického monitoringu, byznys mentoringu, networkingu, technologického transferu až po kancelářské prostory a národní a mezinárodní marketing a PR. ESA BIC podporuje projekty, které se zaměřují na luxusní lehká kola z kosmických kompozitních materiálů, malé družice, drony, rentgen na ověřování pravosti uměleckých děl nebo aplikace, které pomáhají zemědělcům. Projekty by měly kombinovat kosmické technologie a byznys.

V současné chvíli ESA BIC hledá startupy do stáří 5 let, studenty, vědecké projekty s obchodním potenciálem a inovátorské firmy.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek