Michel: Státy EU posílí koordinaci covidových testů a trasování

30.10.2020
Euroskop, ČTK

Státy Evropské unie posílí koordinaci covidového testování a trasovacích aplikací. Po včerejší videokonferenci prezidentů a premiérů zemí Evropské unie věnované společnému postupu proti pandemii covidu-19 to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Lídři se podle něj shodli na tom, že by Evropská komise měla zajistit spravedlivou distribuci vakcín, až budou k dispozici. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ujistila, že všechny země dostanou vakcíny ve stejný čas. Jejich rozdělování by podle ní mohlo reálně začít v dubnu.

„Panovala velmi široká shoda, bylo to během konference několikrát opakováno, abychom zajistili spravedlivou distribuci mezi členskými státy,“ řekl po zhruba tříhodinové videokonferenci Michel. Komise by chtěla od příštího jara rozdělovat mezi členské země stovky milionů dávek, které by mohla nakupovat až od sedmi společností vyvíjejících covidové vakcíny.

Podle šéfky unijní exekutivy dostanou všechny země vakcíny ve stejný čas na základě svého počtu obyvatel. Státy budou nejdříve muset poslat komisi své národní očkovací plány a rozhodnout, zda budou někteří lidé – například ohrožené skupiny či zdravotníci – dostávat vakcínu dříve.

„Šíření viru brzy zahltí naše zdravotnické systémy, pokud nebudeme jednat okamžitě,“ prohlásila von der Leyenová po jednání s představiteli států. Dodala, že komise vyhradí 220 milionů eur (šest miliard korun) na případné transporty pacientů přes hranice z nejvíce zasažených zemí. Na jejich čele momentálně figuruje Česko, které již z nouzových zásob EU a od členských zemí získalo přes dvě stě plicních ventilátorů.

Komise vyhradí 220 mil. eur na případné transporty pacientů přes hranice

Český premiér Andrej Babiš po videokonferenci uvedl, že kolegům za pomoc jejich zemí poděkoval a shodl se s nimi na dalším postupu proti pandemii, jejímž jediným efektivním řešením je podle něj vakcína.

„Musíme společně podporovat schvalování, uvádění na trh i strategii očkování a komunikaci. Důležité bude i sdílení dat mezi zeměmi a přeshraniční spolupráce mezi sousedy, abychom si byli schopni navzájem pomáhat,“ uvedl po jednání Babiš na twitteru.

Lídři podle Michela hovořili i o možnosti hromadně využívat antigenové rychlotesty, které by podle představ Bruselu mohly lidem mimo jiné usnadnit cesty přes hranice a ochránit jednotný unijní trh. Mnoho lídrů podle šéfa unijních summitů jejich využívání podpořilo, jednoznačná shoda však nebyla. Komise na jejich nákup již vyhradila 100 milionů eur a podle své předsedkyně hodlá co nejrychleji dosáhnout jejich schválení ke všeobecnému využívání.

Šéfové států a vlád se dohodli na tom, že se k pandemii, kvůli níž většina zemí aktuálně zpřísňuje omezení veřejného života, brzy vrátí při další videokonferenci.

Předseda Evropské rady Charles Michel. Zdroj: Evropská rada

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek