EU strategie na zužitkování potenciálu offshore obnovitelné energie

23.11.2020
Úřad vlády ČR

Komise v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu a závazku dosažení klimatické neutrality do roku 2050 publikovala strategii s cílem nastartovat rozvoj obnovitelných zdrojů na moři u pobřeží členských států EU. Cílem strategie je informování o chystaných aktivitách, které mají zajistit podporu, usnadnit administrativní zátěž, vyjasnit pravidla přeshraniční spolupráce a pravidla státní podpory energetických projektů, tak aby došlo k nastartování investic do výstavby a vývoje větrných elektráren na moři a elektráren využívající kinetickou energii z vln.

Komise uvádí, že podle dostupných projekcí a modelací je rozvoj obnovitelné energie na moři naprosto zásadní pro dosažení závazků Pařížské dohody. Zároveň Komise tvrdí, že rozvoj tohoto zdroje obnovitelné energie je nejvíce ekonomicky efektivní a zároveň členské státy v něm mají největší potenciál pro další růst. Přestože členské stát udělaly v posledním desetiletí v rozvoji obnovitelných zdrojů na moři významný pokrok a došlo k zásadnímu snížení ceny těchto technologií, a tedy z obnovitelných zdrojů na moři dělají jeden z nejlevnějších zdrojů energie vůbec, pro potřeby dekarbonizace bude nezbytné zásadním způsobem navýšit současnost instalovanou kapacitu.

Celkový instalovaný výkon obnovitelných zdrojů na moři je v EU momentálně 12 GW, do roku 2030 bude potřeba 60 GW větrných elektráren na moři a 1 GW zdrojů generující elektřinu z vln, do roku 2050 bude poté následně potřeba 300 GW větrných elektráren na moři a 40 GW elektřiny z vln. Zároveň Komise uvádí, že rozvoj tohoto zdroje energie představuje i příležitost pro vnitrozemské státy, které jsou součástí dodavatelské řetězce součástek pro větrné elektrárny, tedy i pro Českou republiku.

Pro dosažení takto ambiciózního navýšení instalované kapacity Komise avizuje zohlednění při revizi směrnice REDII, revizi pravidel pro správu energetické infrastruktury TEN-E, vyjasnění pravidel pro spolupráci provozovatelů přenosové soustavy a pro tvorbu plánu rozvoje infrastruktury, nastavení pravidel státní podpory a s odporu výzkumu projektů, jako jsou plovoucí fotovoltaické elektrárny. Zároveň Komise konstatuje, že rozvoj zdrojů obnovitelné energie na moři by měly členské státy zohlednit při tvorbě národních plánů obnovy.

zdroj:Pixabay.com

Autor: Marek Sitta

Sdílet tento příspěvek