Do projektů PESCO se nově mohou zapojit i třetí země mimo EU


Petr Pospíšil, Euroskop, 28.11.2020

Na začátku listopadu Rada přijala dlouhou očekávané rozhodnutí, které zásadním způsobem rozšiřuje možnosti stálé strukturované spolupráce v obraně PESCO. Jednotlivých projektů se nově mohou zúčastnit i třetí země, tedy nečlenské státy Evropské unie. Základní podmínkou je jednomyslný souhlas zemí účastnících se daného projektu PESCO. Rozhodnutí Rady tak například umožňuje, aby se do jednotlivých projektů v budoucnosti zapojila Velká Británie, ačkoli už nebudou členským státem Unie.

V případě, zapojí-li se třetí země do projektu PESCO, stává se účastnickou zemí pouze tohoto jednotlivého projektu – nikoli stálé strukturované spolupráce jako takové. Ta zůstává i nadále vyhrazena jen členským zemím Evropské unie. Již samotné rozhodnutí Rady z 5. listopadu letošního roku ve svém názvu předjímá, že se bude jednat o spíše výjimečné situace.

Dokument nese označení „Rozhodnutí Rady, kterým se stanoví obecné podmínky, za nichž by třetí státy mohly být výjimečně přizvány k účasti na jednotlivých projektech stálé strukturované spolupráce.“ (Celé znění rozhodnutí v češtině je dostupné zde.)

Fáze procesu zapojení třetí země do projektu PESCO

Postup má být podle rozhodnutí následující. Třetí stát nejprve adresuje účastnickému státu PESCO, který v rámci daného projektu vykonává roli koordinátora (též „vedoucího státu“), odůvodněnou žádost o zapojení do projektu s potřebnou dokumentací. Účastnické státy daného projektu poté žádost třetí země vyhodnotí a pokud se jednomyslně shodnou na tom, že je žádoucí zapojení třetí země do projektu umožnit, postoupí její žádost Radě.

Následně rozhodnutí uvádí, že pro oficiální rozhodnutí o výjimečné přizvání třetí země k účasti v jednotlivém projektu je nutný jednomyslný souhlas všech členských zemí Unie, které se celkově účastní stálé strukturované spolupráce. Tedy všech 25 zemí s výjimkou Dánska a Malty, které se dosud do PESCO nezapojily.

Podmínky, které musí třetí země splnit

Obecné podmínky, které musí třetí stát se zájmem o zapojení do jednotlivého projektu PESCO splnit, lze rozdělit do třech okruhů.

První z nich zahrnuje kritéria politického charakteru. Třetí stát musí sdílet základní hodnoty a principy, na nichž je Evropská unie založena a jejichž výčet obsahuje článek 2 Smlouvy o Evropské unii. Třetí stát dále musí respektovat rovněž cíle unijní Společné zahraniční a bezpečnostní politiky a jeho potenciální zapojení musí přispět posílení Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. Účast třetí země nesmí ohrozit zájmy Unie v oblasti bezpečnosti a obranné politiky. Nesmí rovněž představovat hrozbu pro dobré sousedské vztahy mezi evropskou sedmadvacítkou a jinými třetími zeměmi v jejím sousedství. V neposlední řadě politické podmínky obsahují i nutnost existujícího dialogu mezi danou třetí zemí a Evropskou unií, přičemž spolupráce musí pokrývat i bezpečnostní a obranné otázky.

Druhý okruh obsahuje substantivní podmínky bezprostředně se týkající daného projektu a toho, jakou přidanou hodnotu může zapojení třetí země v konkrétním případě přinést. Podle rozhodnutí se musí jednat o podstatnou přidanou hodnotu, která přispěje naplnění cílů daného projektu. Tento příspěvek může mít vícero podob – například o poskytnutí specializovaných technologií, dodatečných schopností, jimiž účastnické země nedisponují, nebo o operační podporu či finanční pomoc.

Poslední, třetí kategorie podmínek, jejichž splnění je nezbytné k zapojení třetí země do projektu PESCO, se odvíjí okolo formálních, právních aspektů. Třetí země musí mít s Evropskou unií uzavřenou dohodu o spolupráci v bezpečnostní oblasti resp. v oblasti zpravodajských informací. Pakliže se daný projekt PESCO realizuje s podporou Evropské obranné agentury (EDA), musí mít třetí země rovněž uzavřenou administrativní dohodu s EDA.

Administrativní dohoda mezi třetí zemí a účastnitkými státy projektu

Pokud všechny účastnické země PESCO jednomyslným souhlasím shledají, že třetí stát všechny tyto dílčí podmínky splňuje, může být k účasti na daném projektu přizvána zemí, jež je koordinátorem projektu. Následně účastnické státy daného projektu uzavřou administrativní dohodu s touto třetí zemí, v jejímž obsahu vymezí rámec a obsah účasti třetí země.

V administrativní dohodě tak budou upraveny záležitosti, jakými jsou práva a povinnosti třetí země včetně otázky přístupu na zasedání účastnických zemí, role a odpovědnost v rámci projektu, rozsah zapojení třetí země do rozhodovacích procedur v rámci daného projektu, rozsah a oblasti sdílení informací a podmínky, za kterých může být účast třetí země na projektu PESCO ukončena.

Kontrolní a přezkumný mechanismus

Rozhodnutí rovněž počítá i s možností, že se situace ve třetí zemi změní a země přestane podmínky pro zapojení do projektu PESCO splňovat, ačkoli je na počátku splňovala. Díky pravidelnému přezkumu bude možné v takovém případě stejným způsobem, jakým bylo rozhodnuto o mimořádném přizvání třetí země k účasti na projektu, rozhodnout o pozastavení této účasti z důvodu, že neunijní stát podmínky přestal splňovat.

Takovému rozhodnutí bude ovšem předcházet konzultační fáze, vedená vysokým představitelem Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Cílem těchto konzultací bude zajistit odstranění překážek, které se objevily, aniž by bylo nutné rozhodovat o pozastavení účasti třetí země na projektu.

Zapojení subjektů z třetích zemí nepřizvaných k účasti na projektu

Rozhodnutí rámcově upravilo i eventuální možnost zapojení entit (soukromých společností, firem) z neunijních zemí do jednotlivých projektů PESCO v případech, kdy třetí země, v nichž mají tyto subjekty své sídlo, nejsou přizvány k zapojení do daného projektu stálé strukturované spolupráce.

Rozhodnutí Rady z 5. listopadu konstatuje, že přesné podmínky budou ještě upraveny podrobnějším způsobem později. Dokument ovšem stanovuje, že zapojení entit z třetích zemí bude v těchto případech možné pouze tehdy, pokud to schválí Rada. Jestliže nebudou podmínky zapojení neunijních subjektů podrobněji vymezeny do konce roku 2025, pak bude jejich účast možná pouze na základě smluv uzavřených resp. výběrových řízení na veřejné zakázky spuštěných do tohoto data.

Pokud bude mít jakýkoli členský stát Unie pochybosti ohledně plánovanému zapojení určité neunijní společnosti do některého projektu PESCO, může v tomto směru adresovat Radě podnět k tomu, aby v této věci zahájila přezkum.

Více informací o stálé strukturované spolupráci PESCO naleznete na Euroskopu zde.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek