Právo spotřebitelů na opravitelnost výrobků

01.12.2020
Úřad vlády

Evropský parlament přijal na plenárním zasedání v uplynulém týdnu usnesení, ve kterém vyzývá Komi-si k vytvoření návrhu zajišťujícího právo na opravitel-nost výrobků. Dostupnější a systematičtější možnost opravy rozbitých výrobků přispěje podle poslanců Parlamentu k plnění cílů EU v oblasti udržitelnosti.

Cílem přijatého usnesení je postoupení do nové etapy jednotného trhu, kdy bude zajištěna produkce výrobků a služeb, které budou sociálně spravedlivé a budou respektovat životní prostředí. Trhu s odolným oběhovým hospodářstvím, který zajistí spotřebitelům jistotu, že nakupují výrobky a služby, které jsou bezpečné a dostupné, mohou činit informovaná rozhodnutí.

Současný ekonomický model je podle Parlamentu založen na systému nadměrné spotřeby, který výrobce podporuje v upřednostňování rychlého nahrazování výrobků kvůli jejich předčasnému zastarávání.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

V případě výrobků souvisí největší část emisí uhlíku s jejich výrobou, proto je zásadní přehodnotit systém výroby a přejít na výrobky, které budou dlouhodobě udržitelné. Již fáze plánování materiálů a designu výrobku určuje, zda bude daný výrobek trvale udržitelný, opravitelný a na konci své životnosti půjde snadno rozebrat a recyklovat.

S cílem podpořit ochotu spotřebitelů se v tomto směru zapojit, navrhují poslanci odstranění hlavních překážek: informační asymetrii, stále příliš drahé a složité opravy, nedostatek náhradních dílů a neznalost práv spotřebitelů v případě závad výrobků. Komise by měla např. podle poslanců zvážit označování výrobků podle jejich trvanlivosti (měřitelné využití a informace o odhadované životnosti výrobku). To by podle nich podpořilo trhy s použitým zbožím a prosadilo udržitelnější výrobní postupy. Poslanci také konkrétně navrhují snížit elektronický odpad v rámci zavedení společného systému nabíječek.

Udržitelné výrobky

Cílem opatření by mělo být upřednostnění výrobců, kteří vytvářejí udržitelné výrobky, a naopak penalizace těch, jejichž design je závadný a trvale neudržitelný, za použití celého spektra nástrojů od jasného informování spotřebitelů o míře opravitelnosti, zajištění dostupnosti náhradních dílů, podpoře nezávislých opravářů, až po trestání nekalých obchodních praktik, které spočívají v úmyslném zkracování životnosti výrobku nebo ve znemožňování jeho opravy. Přijatá opatření by měla posílit důvěru spotřebitelů v opravené výrobky, proto Parlament navrhuje též zavedení záruky na opravy výrobků.

Záměrem Parlamentu je též podpořit odpovědný přístup k marketingu a reklamě. V přijatém usnesení upozorňuje na to, že spotřebitelé čelí zavádějícím tvrzením o environmentálních vlastnostech výrobků a doporučuje, aby před uvedením výrobku nebo služby na trh bylo prováděno účinné sledování environmentálních tvrzení výrobců a distributorů.

V této souvislosti žádá o vypracování jasných pokynů a norem pro environmentální tvrzení a závazky, které se promítnou do posílené certifikace ekoznaček. V neposlední řadě Evropský parlament prosazuje udržitelnější zadávání veřejných zakázek podporou úsilí soukromého sektoru v oblasti inovací, digitalizací veřejných nabídkových řízení a stanovením správných pobídek pro podporu udržitelné výroby a spotřeby.

Autor: Jana Linková

Sdílet tento příspěvek