Summit EU podpořil přísnější emisní závazky k roku 2030

11.12.2020
Euroskop, Úřad vlády, čtk

Evropská unie zpřísní své klimatické závazky k roku 2030. Shodli se na tom dnes po celonočním jednání v Bruselu prezidenti a premiéři členských zemí, kteří podpořili omezení celounijních emisí skleníkových plynů o nejméně 55 procent proti roku 1990. Informoval o tom předseda Evropské rady Charles Michel.

„Je správné, že stanovení cílů v oblasti klimatu zůstává v pravomoci Evropské rady. Navýšený cíl je pro řadu členských zemí na hraně možností, proto byl domluven jako společný pro celou EU,“ vyjádřil se k dohodě premiér Andrej Babiš. Pro Českou republiku je cíl velmi ambiciózní, jeho podporu proto během jednání podmiňovala dostatečným podpůrným rámcem a hlavní podmínky se jí podařilo do závěrů Evropské rady prosadit.

„Jedná se o konkrétní zmínku o plynu jako přechodové technologii, bez které bychom splnění cíle nezvládli. Po vyřazení uhelných elektráren budeme ústřední topení z uhlí schopni efektivně nahradit právě jedině plynem. Za druhé byla zohledněna role lesů při plnění klimatických cílů, protože nás limituje kůrovcová kalamita,“ upřesnil premiér Babiš.

Zelená mapa Evropy
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

„Spolu s dalšími lídry, především polským premiérem Morawieckim, se nám podařilo také zajistit navýšení prostředků Modernizačního fondu, ze kterého budeme financovat investice do nových technologií,“ dodal předseda vlády.

EU se vydává směrem ke klimatické neutralitě

„Je to jasné vykročení směrem ke klimatické neutralitě v roce 2050,“ ocenila na twitteru dohodu lídrů předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nový cíl nahrazuje dosavadní závazek omezení emisí o 40 procent, který by podle unijní exekutivy nezaručil, že bude EU v polovině století klimaticky neutrální. Tedy že nebude prodikovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyváží například výsadbou nových stromů.

Usnesení summitu také zdůrazňuje, že závazek je kolektivní, nemusí ho tedy naplnit všechny členské země. EU by se přitom měla snažit o to, aby to bylo „nejefektivnějším možným způsobem“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek