Komise přijala balíček ve výši 70 mil. eur na podporu balkánských států

29.12.2020
Evropská komise, Euroskop, foto Pexels

Komise včera přijala rozhodnutí o finančním balíčku ve výši 70 milionů eur v rámci nástroje předvstupní pomoci (IPA II), který pomůže financovat zemím západního Balkánu přístup k vakcínám proti viru covid-19 pořízeným členskými státy EU.

EU tímto krokem prokazuje aktivní politiku sousedství, kdy dopomůže západnímu Balkánu umožnit rychlé očkování kritickým pracovníkům a rizikovým skupinám. Rychlé ukončení pandemie znamená i socioekonomické obnovení v zemích západního Balkánu.

Balíček od Komise má být vyplácen ve formě grantů, které by měly pokrýt náklady spojené s pořízením a využitím vakcíny pro rizikové skupiny obyvatel v regionu.

EU tak umožní státům západního Balkánu zakoupit vakcíny proti covid-19 v rámci dohod o předběžném nákupu EU se šesti výrobci.

COVAX chce zajistit dvě miliardy dávek vakcíny v roce 2021

I když EU nadále podporuje iniciativu COVAX, světový nástroj pro zajištění spravedlivého a univerzálního přístupu k očkovacím látkám covid-19, očekává se, že dodávky vakcín v rámci tohoto režimu začnou později. Přístup k řadě dávek z nákupních dohod EU proto regionu západního Balkánu umožní zahájit očkování souběžně s členskými státy EU.

Komise a Evropské středisko pro kontrolu nemocí rovněž pomáhají tomuto regionu při dokončování očkovacích strategií v souladu s doporučeními Komise k zajištění vhodné přípravy kampaní a bezproblémového podávání vakcín. Evropská komise se zavázala zajistit, aby ji každý, kdo vakcínu potřebuje, dostal kdekoli na světě.

Iniciativa COVAX je pilířem vakcín nástroje Access to COVID-19 Tools (ACT), globální spolupráce za účelem urychlení vývoje, výroby a spravedlivého přístupu k testům, léčbě a vakcínám proti viru covid-19. EU a členské státy EU dosud oznámily pro COVAX více než 870 milionů EUR. COVAX si klade za cíl koupit do konce roku 2021 2 miliardy dávek, z toho by měly být více než 1,3 miliardy dávek pro rozvojové země.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek