Rada EU přijala závěry o diplomatické činnosti v oblasti klimatu a energetiky

28.01.2021
Rada EU

Rada v pondělí přijala závěry nazvané „Diplomatická činnost v oblasti klimatu a energetiky – realizace vnějšího rozměru Zelené dohody pro Evropu“.

Téma klimatu a energetiky je stále živé i v časech pandemie viru covid-19. Rada EU ve svých závěrech uznává, že změna klimatu je existenční hrozbou pro lidstvo, kdy uvádí, že globální opatření v oblasti klimatu stále nejsou realizována v míře potřebné k dosažení dlouhodobých cílů Pařížské dohody a Agendy pro udržitelný rozvoj 2030.

Rada uznává, že ačkoli se EU ujala vedoucí úlohy a jde příkladem tím, že zvýšila své vnitřní závazky, je naléhavě zapotřebí přijmout společná a rozhodná globální opatření. Zásadní význam pro úspěch Zelené dohody (Green deal) pro EU má koherentní plnění cílů vnější politiky.

Rada vyzývá všechny strany, aby zvýšily ambicióznost vnitrostátně stanovených příspěvků a aby s dostatečným předstihem před 26. zasedáním konference smluvních stran v Glasgow v listopadu 2021, předložily dlouhodobé strategie nízkoemisního rozvoje, a současně vítá nedávné závazky týkající se dosažení klimatické i uhlíkové neutrality do poloviny století, a to zejména ty, které nedávno přijaly největší ekonomiky.

Státy by měly předložit strategie nízkoemisního rozvoje

Rada rovněž poukazuje na vnitřní provázanost mezi problematikou změny klimatu a oblastí bezpečnosti a obrany a na potřebu posílit a více zohledňovat práci týkající se vazby mezi klimatem a bezpečností, zejména na podporu činností OSN.

V závěrech se potvrzuje, že EU je nadále odhodlána jakožto příspěvek k realizaci přechodu ke klimatické neutralitě dále zvýšit mobilizaci mezinárodních finančních prostředků na opatření v oblasti klimatu, včetně postupů v oblasti udržitelného financování. Rada v této souvislosti poukazuje na to, že EU je největším poskytovatelem veřejných finančních prostředků na opatření v oblasti klimatu, přičemž svůj příspěvek od roku 2013 zdvojnásobila na částku 23,2 miliardyeurv roce 2019.

Rada zdůrazňuje, že prvořadým cílem diplomatické činnosti EU v oblasti energetiky bude urychlit celosvětovou transformaci energetiky, mimo jiné s podporou energetické účinnosti a technologií využívajících obnovitelné zdroje. Současně s tím bude diplomatická činnost EU v oblasti energetiky odrazovat od dalších investic do infrastrukturních projektů ve třetích zemích založených na využívání fosilních paliv, nejsou-li plně v souladu s ambiciózním postupem k dosažení klimatické neutrality, a bude podporovat mezinárodní úsilí o snížení dopadu, který stávající infrastruktura využívající fosilní paliva má na životní prostředí a na emise skleníkových plynů.

EU jako světový lídr v transformaci energetiky

Rada rovněž vyzývá k tomu, aby bylo v celosvětovém měřítku postupně ukončeno využívání uhlí k výrobě energie bez omezování emisí, a zahájí mezinárodní iniciativy zaměřené na snižování emisí metanu, nebo jejich zahájení podpoří.

Rada konstatuje, že ústřední význam pro přechod ke klimatické neutralitě má transformace energetiky, která bude současně mít výrazný dopad na společnosti, ekonomiky i geopolitiku na celém světě. Diplomatická činnost EU v oblasti energetiky bude nadále hrát klíčovou úlohu při zachovávání a posilování energetické bezpečnosti a odolnosti EU a jejích partnerů.

V závěrech se zdůrazňuje význam účinných mnohostranných struktur a prohlubování mezinárodní spolupráce v rámci relevantních mezinárodních fór a současně se v nich poukazuje na Pařížskou dohodu jakožto nepostradatelný mnohostranný rámec, jimiž se globální opatření v oblasti klimatu řídí.

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek