Jak EU čelí současným výzvám pandemie?

19.02.2021
Euroskop.cz, ČTK Fotobanka

Už skoro dva měsíce členské státy Evropské unie očkují proti onemocnění covid-19. Vakcíny symbolizují naději na alespoň částečný návrat do života, jaký lidé vedli před pandemií. Jak EU postupuje v boji proti pandemii? S jakými výzvami ve spojitosti s koronavirovým onemocněním je v současnosti konfrontována? Aktuální informace vám přináší server Euroskop.

Nedostatek vakcín a výskyt nových mutací covid-19, tak začal v Evropské unii rok 2021. Tyto zprávy zasáhly optimismus v EU. Naděje na úspěšné zvládnutí pandemie ji však neopouští. Evropská agentura pro léčivé přípravy (EMA) posuzuje očkovací přípravky společností, jejichž vakcíny v Unii ještě schváleny nebyly. Farmaceutické společnosti zároveň modifikují již vyrobené vakcíny, aby byly účinné i proti novým mutacím koronavirového onemocnění.

EMA hodnotí vakcínu německé společnosti CureVac

Na konci minulého týdne EMA oznámila, že začala s průběžným hodnocením vakcíny proti covid-19 s názvem CVnCoV od německé farmaceutické společnosti CureVac. Průběžné hodnocení posuzuje předběžné výsledky laboratorních testů a prvních klinických studií na dospělých. CureVac začal testovat svou látku v Evropě a v jižní Americe v prosinci a první výsledky studie by měl získat v březnu nebo dubnu.

EMA se rozhodla začít s průběžným hodnocením vakcíny, aby urychlila její potencionální schválení a posléze i distribuci. K použití tohoto regulačního nástroje má EMA pravomoc v době nouzového stavu při ohrožení veřejného zdraví a použila ho při schvalování všech předchozích vakcín proti koronavirovém onemocnění.

Společnost CureVac myslí při vývoji vakcíny i na vyskytlé mutace. Spolupracuje s britským farmaceutickým koncernem Glaxosmithkline (GSK), aby pomocí jedné očkovací dávky zajistila ochranu před všemi mutacemi onemocnění covid-19.

Nová vakcína v EU na obzoru

Tento týden požádala americká farmaceutická společnost Johnson&Johnson evropskou agenturu EMA o podmínečné schválení vakcíny proti covidu-19. Vyhodnocování provede EMA ve zrychleném řízení, pro nějž je ale nutné, aby obdržela kompletní data o bezpečnosti, účinnosti a kvalitě očkovací látky. Výsledek lze očekávat v půlce příštího měsíce.

Evropská komise má u společnosti objednáno 400 milionů dávek, přičemž oproti ostatním očkovacím látkám stačí k naočkování člověka pouze jedna dávka. Spolu s touto zprávou přišla tento týden další pozitivní zpráva. Evropská komise schválila smlouvu s farmaceutickou společností Moderna o nákupu dalších 300 milionů dávek očkovací látky.

S vakcínou Moderny členské státy už očkují. V letošním roce může Evropská komise díky smlouvě dokoupit 150 milionů dávek, v příštím dalších 150 milionů. Kromě vakcín od společnost Moderna EU zprostředkovala unijním státům také vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca.

Zrychlené schvalování vakcín proti mutacím covidu-19

Jak už bylo zmíněno, Evropská unie se potýká také s mutacemi covidu-19. Společnost CureVac své vakcíny vyvíjí s ohledem na ně. EMA je zároveň připravená posuzovat modifikované vakcíny proti zmutovanému koronavirovém onemocnění ve zrychleném řízení. Podle Marca Cavaleriho, vedoucího týmu zajišťující schvalování vakcín v Evropské agentuře pro léčivé přípravky, už u dříve schválené očkovací látky nebudou požadovat rozsáhlé klinické testování.

Zrychlený proces nepožaduje rozsáhlou třetí fázi testování, zároveň také umožní testování v menším rozsahu, tedy jen s několika stovkami účastníků, nikoli s 30 nebo 40 tisíci. Upravené vakcíny proti mutacím viru SARS-CoV-2, které ze začaly šířit z Velké Británie, Brazílie a Jihoafrické republiky vyvíjí i společnosti, jejichž očkovací látky EMA v EU už schválila. Jedná se o firmy Pfizer, Moderna a AstraZeneca.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek