EU zahájila digitální dekádu. Stanovila cíle do 2030

10.03.2021
Evropská komise, Euroskop

Komise 9. března představila nový směr, který má určit směřování digitální politiky EU do roku 2030. Jedná se o vizi, cíle ale i způsoby digitální transformace, která jde ruku v ruce se zelenou transformací a plány na obnovu ekonomik v EU.

Hlavním cílem EU je dosáhnout vůdčího postavení na poli digitalizace ve světě. V popředí stojí zaměření na digitalizaci ve prospěch prosperity občanů EU a evropských podniků. Sdělení Komise reaguje na výzvu Evropské rady k vytvoření tzv. digitálního kompasu. V praxi digitální kompas znamená určit konkrétní požadavky, a to ve čtyřech oblastech;

1) Občané s digitálními dovednostmia vysoce kvalifikovaní odborníci v oblasti digitálních technologií

  • Cílem je do roku 2030 zajistit digitální dovednosti (alespoň ty základní) 80 % všech dospělých občanů EU. Zároveň by v EU mělo být zaměstnáno 20 milionů odborníků v IT (s ohledem na podporu žen v tomto oboru, více: https://bit.ly/2OJbuLu).

2) Bezpečné, výkonné a udržitelné digitální infrastruktury

  • Do roku 2030 by měly všechny domácnosti EU mít gigabitové připojení a všechny obydlené oblasti by měly být pokryty sítěmi 5G. Navíc by se měla EU podílet 20 % na výrobě udržitelných polovodičů světové výroby.

3) Digitální transformace podniků

  • V následujících devíti letech by měly tři ze čtyř společností využít služeb cloud computing, více než 90 % malých a středních podniků by mělo dosáhnout základní úrovně digitalizace a počet tzv. jednorožců (start up, který dosáhne hodnoty miliardy dolarů) by se měl zdvojnásobit.

4) Digitalizace veřejných služeb

  • Očekává se, že by všechny klíčové veřejné služby měly být online. Zároveň by měli mít všichni občané EU přístup ke svým elektronickým zdravotním záznamům a až 80 % z nich by mělo používat elektronickou identifikaci.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Komise slibuje také rychlé zahájení projektů zahrnujících více zemí. Jednalo by se o projekty financované z rozpočtu EU, přesněji z Nástroje pro oživení a odolnost (členské státy se zavázaly ve svých plánech pro obnovu věnovat na digitální oblast nejméně 20 % financí). Velké téma jsou rovněž hodnoty a právo v online prostředí. To by podle sdělení mělo mít stejnou váhu jako v offline prostředí. Proto Komise plánuje vytvoření konceptu digitálního občanství, které se bude opírat o základní evropská práva a tzv. digitální principy. Digitální občanství a jeho podoba by mělo vzejít s široké debaty se členskými státy i stakeholdery a mělo by doplnit stávající evropský pilíř sociálních práv.

Kontrola v rukou občanů

Zdali jsou digitální práva občanů EU respektovaná, by měl shrnout ve svém každoročním průzkumu Eurobarometr. Zásady respektovaní práv v online prostředí mají být projednány se širokou veřejností a měly by být ukotveny v prohlášení Evropského parlamentu, Rady a Komise. Zásady mají vycházet z evropského pilíře sociálních práv a doplňovaly by jej. EU čeká nejenom digitalizace na domácím poli, ale i v mezinárodních organizacích, kde si chce udržet své postavení pomocí mezinárodních partnerství.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek