Europoslanci schválili program „EU pro zdraví“

10.03.2021
Euroskop.cz, Evropský parlament, ČTK Fotobanka

Evropský parlament schválil program „EU pro zdraví“ na období 2021-2027. Jeho cílem je lépe připravit zdravotnické systémy členských států Evropské unie na budoucí zdravotní hrozby a pandemie. Rozpočet programu činí 5,1 miliardy eur, z toho nejméně 20 % půjde na prevenci nemocí a podporu zdraví.

Včera schválili europoslanci nový program „EU pro zdraví“ (EU4Health), který má doplňovat činnosti členských států v oblasti zdravotnictví. Program má zejména pomáhat státům vzájemně koordinovat své kroky a vyměňovat si potřebné údaje. Mimo to má také přispět k tomu, aby byly léčivé přípravky a zdravotnické prostředky levnější a dostupnější.

Program řeší budoucí epidemie, ale také dlouhodobé výzvy

Program vznikl za účelem zvýšit odolnost zdravotnických systémů, aby byla EU připravena na přeshraniční hrozby. Mezi ně počítá budoucí epidemie, ale také dlouhodobé výzvy, jako například stárnutí populace nebo nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči.

Z rozpočtu programu mají být financovány také opatření, která souvisí s elektronickým zdravotnictvím a vytvořením datového prostoru pro zdravotnické údaje. Dále má být rozpočet využit ke zlepšení přístupu ke kvalitní zdravotní péči, zejména v oblasti sexuální a reprodukční, a na projekty v oblasti duševního zdraví a boje proti rakovině.

EU zaostává ve sprintu, ale vede si dobře v maratonu

Evropská unie se v současnosti potýká s pandemií covid-19, která soustředila pozornost na oblast zdravotnictví. Naději a cestu ven z pandemie představují vakcíny proti koronavirovému onemocnění. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila v rozhovoru pro Stuttgarter Nachrichten, že od dubna by se mohl počet vakcín podle plánů výrobců zdvojnásobit. Důvodem je také možnost schválení dalších vakcín. Očekává proto, že by EU měla ve druhém čtvrtletí v průměru k dispozici 100 milionů dávek měsíčně.

Také předseda Evropské rady Charles Michel se včera vyjádřil k průběhu očkování v Unii. Ve svém newsletteru poznamenal, že EU možná zaostává ve sprintu z epidemie, ale vede si dobře v maratonu. Zdůraznil, že bez pomoci Evropské unie by nebylo možné vyvinout řadu vakcín v tak krátkém čase. Zároveň by bez ní mnoho zemí doposud ještě nedostalo své první očkovací dávky, kdyby EU transparentně nevyjednala pro všech 27 členských států stejné podmínky.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek