EU připravuje novou strategii v oblasti multilaterálního systému

16.04.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Evropská unie dlouhodobě usiluje o posílení své pozice na poli mezinárodních vztahů. V pondělí na toto téma diskutovali generální tajemník Evropské služby pro vnější činnost Stefano Sannino a hlava Generálního ředitelství pro mezinárodní partnerství Koen Doens se zahraničním výborem Evropského parlamentu. Jak probíhá jednání o jedné z hlavních strategií EU? Dozvíte se v tomto článku, nebo můžete jednání shlédnout ze záznamu.

V pondělí diskutovali členové zahraničního výboru Evropského parlamentu se Stefanem Sanninem a Koenem Doensem o budoucí roli Evropské unie na poli multilateralismu. Debatu rámcoval dokument Společné sdělení Evropskému parlamentu a Radě o posílení příspěvku EU k multilateralismu založenému na pravidlech, který na začátku letošního roku vydala Evropská komise.

Cílem tohoto sezení bylo informovat zahraniční výbor o tom, jak se nová strategie EU v této oblasti vyvíjí, přičemž členové výboru měli šanci reagovat na dokument a přispět vlastními požadavky na tvořící se strategii. Dalším krokem v této problematice bude zahrnout nové podněty, které vyvstaly na pondělní schůzce, do kapitoly „Silnější Evropa ve světě“, která je součástí pracovního programu Komise pro rok 2021.

Evropa na poli multilateralismu

Na úvod schůzky představili Sannino a Doens Společné sdělení Komise, které stanoví očekávání a ambice EU v rámci multilateralismu. Dokument obsahuje také seznam nástrojů, které má Evropská unie k dispozici k naplňování svých cílů. Jedná se o rozsáhlé politické, diplomatické a finanční nástroje, které mají sloužit k podpoře při prosazování globálního míru, bezpečnosti, obraně lidských práv a mezinárodního práva a k prosazování mnohostranných řešení globálních výzev.

„Na multilateralismu záleží, protože funguje. Nemůžeme však být „multilateralisty“ sami,“ řekl po zveřejnění dokumentu Vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Mezinárodní spolupráce a partnerství je pro EU v této oblasti klíčové zejména proto, že hrozby a bezpečnostní výzvy se v současností „přelévají“ z jednoho státu do druhého. Společné zvládání takových situací je tak podle evropských představitelů v multilateralismu důležité.

Dokument zároveň zdůrazňuje důležitost vystupování Evropské unie navenek jako celku. „Složitější globální prostředí nás vyzývá k tomu, abychom byli jednotnější, soudržnější, cílenější a lépe využívali naší kolektivní sílu,“ uvedla komisařka pro mezinárodní partnerství Jutta Urpilainenová.

Modernizace multilaterálního systému

Pro unijní strategii je důležité definovat priority a hodnoty v rámci multilaterálního systému, stejně jako současné hrozby. Evropská unie usiluje o ochranu míru a bezpečnosti, lidských práv, právního státu, o udržitelný rozvoj, veřejné zdraví a ochranu klimatu. Ohrožení některého z těchto priorit považuje za hrozbu.

Pro zúčastněné členy diskuze bylo důležité do strategie zahrnout modernizaci multilaterálního systému. EU podporuje autoritu mezinárodních institucí jako jsou Organizace spojených národů (OSN), Světová zdravotnická organizace (WHO) a Světová obchodní organizace (WTO). Nicméně návrh nové strategie v oblasti multilateralismu považuje jejich reformu za klíčovou pro udržení jejich legitimity.

V současné době unijní instituce pokračují ve spolupráci za cílem definovat strategie EU v oblasti multilateralismu. Iniciativa je součástí pracovního programu Komise na rok 2021, který předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila ve svém projevu o stavu Unie.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek