Komise navrhuje kroky k rozvoji odvětví spojených s mořem a pobřežím

20.05.2021
Komise, Euroskop

Evropská komise navrhla nový přístup k udržitelné modré ekonomice v EU pro průmyslová odvětví a odvětví související s oceány, moři a pobřežím, kterými by se měly při zřizování akvakultur řídit členské státy, tak aby dosáhly principů Zelené dohody pro Evropu.

Komisař pro životní prostředí, rybolov a námořní záležitosti Virginijus Sinkevičius uvedl, že akvakultura bude hrát v evropském potravinovém systému stále důležitější roli. Hraje důležitou roli při získávání zdravých potravin, a to s obecně nižší enviromentální klimatickou stopou. Nové zásady akvakultury mají přinést větší udržitelnost a kvalitu a vytvořit nová pracovní místa na pobřežních oblastech EU.

Hlavní cíle nových zásad jsou ve shodě s konzultacemi se členskými státy EU a neziskovými organizacemi. Hlavní čtyři cíle tedy jsou posílit odolnost a konkurenceschopnost, zapojit odvětví akvakultury do ekologické transformace, zajistit přijetí společnosti a informovanost spotřebitelů a rozšířit znalosti a inovace. Tyto zásady by měly pomoci zvýšit objem ekologické produkce akvakultury v celé EU. Akvakultura je přece jen stále novým odvětvím, avšak se značným potenciálem.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Akvakultura se liší od klasického rybolovu tím, že nespadá do výlučné pravomoci EU. Společná rybářská politika zde však hraje jistou roli koordinace.

Akvakultura však může přispět ke splnění Zelené dohody pro Evropu. S ohledem na aktuální výzvy v EU jsou pak navržena opatření v oblastech, a to například k přístupu k vodě, zdraví lidí a zvířat, změny klimatu, řádného zacházení se zvířaty apod.

Komise navrhuje, aby byly vypracovány podrobné pokyny a počítá se zřízením zvláštního mechanismu pomoci pro akvakulturu. Komise rovněž vybízí členské státy EU, aby navýšení produkce akvakultury zahrnuly do přezkumu svých vnitrostátních plánů pro toto odvětví a financovali jej z prostředků Evropského námořního, rybářského a akvakulturního fondu.

Jeden ze čtyř mořských produktů, které se v Evropě zkonzumují, pochází z akvakultury. Většina z této produkce se však do EU dováží a tvoří přibližně 60 % celkové nabídky. Z akvakultury v EU pochází pouhých 10 % zkonzumovaných ryb a mořských produktů. To představuje značný růstový potenciál.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek