Europoslanci se vrátí do Štrasburku. Podle některých je návrat ukvapený

03.06.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Příští týden se mají europoslanci vrátit po více než roce do Štrasburku na plenární zasedání. Na konci října jsme vás informovali o znepokojení, které nepřítomnost parlamentních představitelů vyvolala ve Francii. Nadcházející návrat nicméně nepřináší úlevu, tentokrát se ze strany části poslanců neozývá nadšení kvůli epidemiologické situaci a zdlouhavým procedurám, které s návratem souvisí.

Evropský parlament se má 7. června znovu přesunout do svého oficiálního sídla ve Štrasburku. S tímto rozhodnutím ale část europoslanců nesouhlasí. Minulý pátek napsala litevská europoslankyně Rasy Juknevičienėová nesouhlasný dopis předsedovi Evropského parlamentu Davidu Sassoli, ke kterému se přidalo šedesát poslanců, číslo nicméně dále roste.

„Příliš ukvapený“ návrat

Zlepšená epidemiologická situace a pokrok dosažený v očkovací kampani má umožnit představitelům Evropského parlamentu návrat do hlavního sídla ve Štrasburku. Jak ale někteří europoslanci vyjádřili v dopise, považují návrat za „příliš ukvapený“, protože vysoký počet zaměstnanců ještě neměl možnost nechat se naočkovat. Žádají tak, aby Sassoli s návratem vyčkal ještě měsíc na příští planární zasedání, nebo až na září.

„Mírné zpoždění návratu Evropského parlamentu do jeho sídla ve Štrasburku by nemělo dramaticky ovlivnit práci Parlamentu. Uspěchání tohoto procesu by na druhou stranu mohlo mít negativní dopad na důvěryhodnost Parlamentu v očích naší společnosti,“ napsala v dopise Juknevičienėová.

Zákaz vycházení, karanténa a řada dokumentů

Dalšími překážkami jsou pro část europoslanců koronavirová opatření, která ve Francii stále platí. Patří mezi ně například zákaz vycházení po 21 hodině, přičemž 9. června, dva dny po zahájení zasedání, se má tento zákaz prodloužit na 23 hodin. Závažnější problém vidí europoslanci v týdenní karanténě, které má následovat po návratu z Francie.

„Požadavek, aby se vracející se zaměstnanci podrobili karanténě v délce nejméně 7 dnů, potvrzuje předpokládané zdravotní riziko pro ně, jejich rodiny a společnost. Povinná karanténa navíc silně ovlivní jejich osobní život a život jejich rodiny, čemuž by se také dalo vyhnout, kdyby se zasedání konalo v Bruselu,“ uvádí se v dopise. Pro vykonání cesty do Štrasburku bude také nutné vyřídit si několik dokumentů včetně vyplněného čestného prohlášení a negativního výsledku PCR testu.

Zrušení návratu v případě zhoršení pandemické situace

Francouzská vláda nicméně bere pandemickou situaci v úvahu. Snížila počet osobně přítomných zaměstnanců a poslanci budou moci i nadále sledovat zasedání online, pokud se tak rozhodnou. Pro ty, kteří ještě nejsou chráněni vakcínou proti onemocnění covid-19, také přímo v budově Parlamentu zřídila očkovací centrum. Europoslanci už budou mít také možnost stravovat se a spát ve štrasburských hotelech. Ani to ale část evropských zákonodárců nepřesvědčilo.

Leadeři stran a předseda parlamentu David Sassoli se dohodli, že návrat zruší, pokud se pandemická situace zhorší. Před pandemií covid-19 cestovali europoslanci z Bruselu do Štrasburku jednou měsíčně a zůstávali v něm na vícedenní plenární zasedání.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek