Až 30 miliard EUR na infrastrukturní projekty spojující regiony EU

07.07.2021
Rada

Evropský parlament přijal aktualizaci Nástroje pro propojení Evropy. Spolu s tím uvolnil finanční prostředky na dopravní, digitální a energetické projekty na období 2021-2027.

Aktualizovaný program Nástroje pro propojení Evropy s finanční hodnotou 30 miliard bude podporovat projekty dopravní, digitální a v neposlední řadě energetické. Nástroj má také zajistit dokončení projektů podle plánu. Dokončena tak má být například projekt Rail Baltica, dále pak infrastruktura nabíjení alternativních paliv a pokrytí 5G dopravních do roku 2030. Nástroj má zároveň podporovat cíle EU v oblasti Zelené dohody pro Evropu a taky cílí na podporu obnovitelné energie.

Nástroj rozdělí postupně cca 23 miliard euro na dopravní projekty, 5 miliard na energetické a 2 miliardy na digitální. Fond soudružnosti poskytne až 10 miliard euro na přeshraniční projekty dopravy. To má za cíl dokončit chybějící dopravní spojení mezi členskými státy a na dokončení železničních projektů poskytne Komise 1,4 miliardu eur. Evropský parlament zároveň schválil nová pravidla transevropské sítě (TEN-T), na nichž se dohodli s Radou a která zjednodušují postupy udělování povolení pro projekty TEN-T, aby se usnadnilo jejich dokončení.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek