Časová osa opatření EU v boji proti klimatickým změnám

10.07.2021
Evropský parlament

Jaké jsou cíle Unie na ochranu životního prostředí do roku 2030? Podívejte se jak EU hodlá bojovat s klimatickými změnami podle harmonogramu.

Obavy z klimatické změny jsou v EU na vysoké úrovni a kdyby nebylo pandemie covidu-19, jistě by se umístily na prvním místě. Je dobré zmínit, že členské státy se ochranou životního prostředí aktivně zabývají od 70. let 20. století. Hlavní cíle byly snížit emise, zajistit ochranu přírody a zvýšit povědomí o ekologii. V roce 1990 pak vznikla Evropská agentura pro životní prostředí, jejímž úkolem se stalo informovat veřejnost a napomáhat monitorování opatření v oblasti životního prostředí. Evropa si je plně vědoma této problematiky, proto jako první kontitent na světě vyhlásila stav klimatické a environmentální nouze v roce 2019, načež reagovala Komise představením Zelené dohody pro Evropu.

EU by měla podle Evropského parlamentu směřovat k trvale udržitelnému hospodářství, které splňuje cíle udržitelného rozvoje. Co se týče priorit akčního programu EU pro životní prostředí do roku 2030 jsou následovné;

  • Škody na životním prostředí by měly být řešeny prioritně a jejich odstraňování by mělo být na náklady znečišťovatele.
  • Komise by měla vypracovat průběžné hodnocení programu v březnu 2024.

  • Na podporu environmentálních politik by měly být využity datové technologie.

  • Do roku 2025 by se mělo postupně přestat s přímými a nepřímými dotacemi pro fosilní paliva a do roku 2027 s dotacemi, které financují aktivity škodlivé pro životní prostředí.

Více se dozvíte na stránkách Evropského parlamentu.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek