Evropský parlament schválil pravidla proti sexuálnímu zneužívání dětí na internetu

12.07.2021
Evropský parlament

Evropský parlament minulý týden schválil pravidla proti sexuálnímu zneužívání dětí na internetu.

Nová pravidla mají dopomoci poskytovatelům sociálních sítí a dalších internetových služeb pokračovat v odhalování, odstraňování a hlášení obsahu o pohlavním zneužívání dětí. Evropský parlament tak reagoval na obrovskou míru zneužívání dětí na internetu. Zároveň si je nutné uvědomit souvislosti s pandemií, která de facto nahnala děti k počítačům a obrazovkám, kde trávily často hodiny bez dozoru. Děti se tak staly zranitelnějšími co se možného zneužití týče. Podle tiskové zprávy Evropského parlamentu tak pachatelé měli lepší přístup ke svým obětem a došlo k nárůstu sexuálního vydírání, anebo tzv. kybergroomingu – navázaní kontaktu s dětmi za účelem sexuálního zneužívání.

Pachatelé díky pokročilým možnostem mohou sledovat děti přes webkamery, ale skrze připojené zařízení, chatovací místnosti apod, sami však zůstávají pomocí dark web v anonymitě. Pachatelé se tak cítili bezpečně z důvodu nesnadného zjištění orgánů, kdo se vlastně skrývá za obrazovkou. Poskytovatelé internetových služeb v EU se stali největšími hostiteli obsahu, který souvisí s pohlavním zneužíváním dětí.

Evropský parlament tak podpořil pravidla, která umožňují poskytovatelům internetových služeb, především komunikace dobrovolně detekovat a odstraňovat pohlavní zneužívání dětí na soc. sítích. Závadný obsah má být detekován na základě hashovací technologie, které skenují obsah jako fotografie, anebo videa. Technologie tak zpracují závadný obsah a přitom budou muset minimalizovat zásah do soukromí uživatelů. Nebudou tak schopny pochopit celý rozsah obsahu, ale pouze detekovat vzory. Zároveň pokud nebude zjištěno sexuální zneužívání dětí, všechna data budou muset být okamžitě smazána.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek