Část projektů unijní vojenské spolupráce nabere zpoždění kvůli pandemii

23.07.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Od vzniku Stálé strukturované spolupráce PESCO uběhly tři roky a půl. Za tuto dobu PESCO rozjelo dohromady 46 projektů. Podle obsahu uniklých dokumentů, o kterých informoval server Politico, je část PESCO projektů pozadu. Za některá zpoždění může pandemie covid-19. Přesto se představitelé Evropské unie nadále snaží o dosažení strategické autonomie Unie.

Evropský pakt o vojenské spolupráci, známý jako Stálá strukturovaná spolupráce PESCO se potýká se značným počtem projektů, které zaostávají za plánem. Sdružení 25 členských zemí EU pracuje v menších skupinách na celkem 46 projektech. Dohromady pokrývají zemi, moře, vzduch, vesmír i kyberprostor a zahrnují například práci s drony a výcvik zpravodajských služeb.

Směr nad rychlostí

Uniklý dokument připravil sekretariát PESCO a zaslal ho členským zemím. Na 115 stránkách autoři mimo jiné uvádí, že u 15 projektů je hlášeno zpoždění a nesplňují tak původní časový harmonogram. V 6 případech je důvodem zdržení koronavirová pandemie. V ostatních případech není uveden žádný konkrétní důvod.

Zpráva rovněž informuje o tom, že ve 14 případech byl posunut počáteční termín, v 6 případech termín finální. U 8 projektů se začátek přesouvá na dřívější termín, to nicméně neplatí pro žádný finální termín.

Zdroje Politico z řad diplomatů EU uznávají, že PESCO čelí problémům, někteří ale zdůrazňují, že v raných fázích projektů je důležitější směr jízdy než rychlost. „Důležité je, že vlak opustil stanici,“ řekl jeden z nich.

Borrell zůstává pozitivní

S příchodem Bidenovy administrativy se snaze o strategickou autonomii ve formě PESCO dostává podpory i ze strany Spojených států amerických. Začátkem tohoto roku se USA dokonce připojily k jednomu z projektů PESCO, nizozemskému programu vojenské mobility, jehož cílem je usnadnit rychlý přesun vojáků a vojenského vybavení po celé Evropě.

Dalším slibným krokem vpřed pro PESCO je litevský projekt na vytvoření společného souboru nástrojů pro kybernetiku, který započal v roce 2020. Dokumenty uvádí, že průmyslové konsorcium na podporu projektu se momentálně připravuje a očekává se, že bude projekt plně implementován příští rok.

Dalším projekt s potenciálem je německé evropské lékařské velení, které započalo v roce 2019 a také se očekává, že bude plně realizováno příští rok. Dokumenty obsahují také 39stránkovou zprávu od vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella, který zůstává optimistický. „Pokud jde o projekt, je celkový trend pozitivní. Většina projektů PESCO se nadále vyvíjí podle svých plánů.“

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek