Boj proti organizované trestné činnosti

31.08.2021
Rada

Organizovaná trestná činnost je významnou hrozbou pro evropské občany, podniky a instituce, stejně jako pro evropské hospodářství. V roce 2019 dosahovaly příjmy z trestné činnosti na hlavních nezákonných trzích výše jednoho procenta HDP Evropské unie, tj. 139 miliard euro.

Zločinecké skupiny působí ve všech členských státech EU a jejich činnost má často přeshraniční charakter. Ve zhruba 70 % případů jsou zločinecké skupiny skutečně aktivní ve více než třech členských státech. Nejčastěji páchanými trestnými činy v Evropě jsou obchod s drogami, kybernetická kriminalita, podvody v oblasti spotřebních daní, převaděčství migrantů a obchodování s lidmi.

V květnu 2021 přijala EU priority pro boj proti závažné a organizované trestné činnosti na příští čtyři roky. Provádět se budou v letech 2022 až 2025 v rámci „evropské multidisciplinární platformy pro boj proti hrozbám vyplývajícím z trestné činnosti“ (EMPACT).

V únoru 2021 se země EU rozhodly, že platformu EMPACT přemění na stálý nástroj pro boj proti závažné a organizované trestné činnosti. V rámci platformy EMPACT členské státy, agentury a další partneři EU úzce spolupracují na řešení klíčových hrozeb trestné činnosti prostřednictvím společných operativních opatření k rozbíjení zločineckých sítí, jejich struktur a obchodních modelů.

Platforma EMPACT si v roce 2020 připsala výrazné úspěchy, mimo jiné:

  • zajištěno více než 33 tun drog
  • 73,5 milionu eur je hodnota ztrát, jimž se podařilo zabránit díky boji proti podvodům v oblasti bezhotovostních plateb
  • 245 milionů eur se nestalo předmětem daňových úniků v souvislosti s podvody v oblasti spotřebních daní
  • zadrženo 2 280 převaděčů migrantů
  • identifikováno 5 030 potenciálních obětí obchodování s lidmi

V následujících deseti článcích se budeme zabývat jednotlivými prioritami boje proti organizované trestné činnosti.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek