Lídři zemí EU budou hledat způsob, jak zkrotit ceny energií

21.10.2021
Euroskop, čtk, Evropská rada

Prezidenty a premiéry zemí Evropské unie čeká dnes v Bruselu debata o tom, jak se efektivně a podle společných pravidel vyrovnat s rychlým růstem cen energií. Na summitu se budou věnovat i covidové pandemii či obchodní politice.

Evropské vlády se v posledních týdnech snaží zmírňovat dopad zdražování elektřiny a plynu na obyvatele snižováním daní či finanční podporou ohrožených skupin obyvatel. V tom je minulý týden svými doporučeními podpořila Evropská komise, která však hovořila o „cílených a dočasných“ opatřeních. Například český kabinet přišel s plošným zrušením daně z přidané hodnoty (DPH), pro které však bude potřebovat schválení Evropskou komisí.

Premiér Andrej Babiš se dnes vyjádří ve prospěch regulace trhu s emisními povolenkami. Své požadavky jdoucí nad rámec návrhů Komise hodlají přednést například Francie, Španělsko či Polsko, které chce zrušit plánované rozšíření prodeje povolenek.

Více k tématu: Reakce EU na růst cen energií

Diplomaté očekávají dlouhou debatu, na jejímž konci by se lídři měli shodnout na snaze o zajištění „cenově dostupných“ energií a snížení závislosti na jejich dovozu a zároveň podpořit pokračování v přechodu na obnovitelné zdroje.

Evropská rada
Jednací sál Evropské rady připravený na příjezd premiérů a prezidentů zemí EU. Zdroj: Evropská rada

Další kroky v boji s pandemií

Blok věnovaný boji s pandemií se bude týkat zejména podpory využívání covidových certifikátů, které mají umožnit zachování společenských aktivit i otevřených hranic navzdory rychle rostoucím počtům nakažených v některých zemích. Šéfové států budou mluvit také o tom, jak se vypořádat s odmítavým postojem části lidí k očkování či jak překonat problémy při dosud váznoucím rozdělování vakcín mezi chudší země mimo EU.

Večer lídry vedle obecné debaty o uzavírání obchodních dohod čeká také spor o podstatu unijního práva. Nizozemský premiér Mark Rutte chce za podpory pětice kolegů vyzvat Evropskou komisi, aby zablokovala Polsku finance z mimořádného fondu obnovy, dokud nezačne respektovat nadřazenost právních předpisů EU těm polským a řídit se verdikty unijního soudu. Německá kacléřka Angela Merkelová či lídři zemí východního křídla unie dávají najevo zdrženlivější postoj a nedá se proto čekat, že by diskuse přinesla jasný závěr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek