Sláva křivé okurce


Tomáš Němeček, Hospodářské noviny, 13. listopadu 2008

Nejvysmívanější pravidla Evropské unie končí, rozhodly včera členské státy. I předpisově kvalitní okurky budou moci být od 1. července 2009 zakřivené o více než centimetr! Vrací se podměrečný meloun a malé oříšky! Vítej, zelený chřeste z více než poloviny bílý… Co se to v Bruselu děje?

Pravda, ten výsměch byl vždy trochu laciný. Bývalý dánský ministr zahraničí (a šéf evropských liberálů) Uffe EllemannJensen o eurookurkách rád říkal, že nejsou příkladem bruselské byrokracie, ale naopak užitečné deregulace.

Každý členský stát měl totiž předtím své vlastní normy, evropská směrnice z roku 1988 je jen sjednotila. Což je pro obchod praktické: rovných okurek se do krabice vleze víc a zelinář v Nizozemsku si je jistý kvalitou, i když si je objedná v Bulharsku.

Co se tedy na této argumentaci změnilo? Ceny. Při celosvětovém zdražování potravin už přestává být racionální vyřazovat ovoce a zeleninu, které jsou kvalitní ve všem kromě tvaru. (Teprve »přestává«, nikoli »přestalo«. Evropa bude nadále regulovat 75 procent svého zelinářského obchodu: předpisy pro jablka, citrusy, rajčata a jahody neruší, pouze je uvolňuje.)

Ne že by kontinentu hrozil hlad. Ale nemůže si už vymýšlet příliš. My, kdo máme slabost pro nestandardní věci a lidi, jsme spokojeni: vracíme se do dob, kdy byly v obchodech rozdvojené mrkve a šišaté růžičkové kapusty.

Autor: Tomáš Němeček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality