A vítězem eurosummitu se stává…….Irsko!


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 3. 7. 2012

Zatímco komentátoři v médiích se hádají, kdo vlastně odjížděl ze zasedání Evropské rady v pátek odpoledne jako vítěz a kdo jako poražený, trhy mají jasno. Dohoda z nočního jednání hlav států eurozóny přinese největší užitek pro Irsko. Přesvědčení finančních trhů se projevilo výrazným poklesem výnosů z irských dluhopisů.

Evropští lídři na summitu uzavřeli dohodu, že záchranný mechanismus eurozóny známý pod zkratkou ESM bude moci zachraňovat přímo banky. „To bez pochyby pro Irsko úplně mění hru, pokud předpokládáme, že je správná interpretace, že se přesunou závazky v bankách z irského státu na eurozónu jako celek, komentoval závěry schůzky eurozóny John Stopford, analytik Investic Asset Management.

Dosud platilo pravidlo, že pokud bankovní sektor potřeboval finanční injekci, kterou mu nemohl poskytnout stát, musela daná země požádat o půjčku ze záchranného mechanismu, čímž se zvýšil státní dluh. Všechny země, které požádaly o půjčku z tzv. eurovalu, tak ztratily přístup na finanční trhy, protože výnosy z jejich dluhopisů stouply do závratných výšin.

Úroky klesají

Naděje, že eurozóna by mohla převzít na svá bedra část z břemene, které na sebe konsolidací bankovního sektoru přijala irská vláda, vedla k výraznému poklesu výnosů z irských dluhopisů. V pondělí tak poprvé od února 2009 náklady na splácení irského dluhu klesly pod úroveň výnosů ze španělských dlouhodobých dluhopisů.

Ještě v loni v červenci zlomily výnosy z irských devítiletých dluhopisů rekordní hranici 15,51 procent. Po ohlášení výsledků summitu klesly na 6,35 procenta, nejnižší úroveň od října 2010, těsně před tím než keltský tygr požádal o zahraniční pomoc.

Ekonomičtí analytici však varují před přílišným optimismem. Dohoda ze summitu obsahuje podmínku, že fond ESM bude moci začít poskytovat finanční pomoc bankám, teprve až bude schválen jednotný mechanismus bankovního dohledu. Ten by podle závěrů summitu eurozóny měla Rada posoudit do konce roku.

Enda Kenny, irský premiér přijíždí na Evropskou radu, 28. červen 2012
Irský premiér Enda Kenny přijíždí ve čtvrtek 28. června na Evropskou radu. Zpátky poveze dobré zprávy. Zdroj: audiovizuální archiv Evropské rady

Kolik dluhu převezme eurozóna?

Ani poté není zatím jisté, že fond ESM převezme všechny závazky irské vlády v bankách. Irsko napumpovalo do konsolidace bankovnictví závratnou sumu 64 miliard eur. Analytici nicméně očekávají, že části dluhu by se stát zbavit mohl.

Irský dluh by podle aktuálních odhadů měl dosáhnout příští rok 117 procent HDP. „Existuje obecné pravidlo, že pokud máte poměr dluhu k HDP pod úrovní 90 procent, znamená to impuls pro ekonomiku. Pokud se chceme dostat zpět na finanční trhy, potřebujeme udržitelnější míru zadlužení, vyjádřil se o ambicích irského státu náměstek irského ministra financí Brian Hayes.

Irský stát bude podle Financial Times usilovat o to, aby ESM poskytl přímou půjčku bance Anglo Irish Bank a snížil tím sumu, kterou musí Irsko splácet v rámci záchranného úvěru z listopadu 2010. Pokud by ESM zbavil stát tohoto závazku, snížil by se poměr státního dluhu k HDP o 20 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality