Jak šéfovi ECB rozumí na Severu a Jihu


Marie Bydžovská, Euroskop, 9.8. 2012

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi usiluje o udržení křehké rovnováhy mezi požadavky Severu a potřebami Jihu. Spokojená není ale ani jedna strana. Současně italský bankéř a bývalý zaměstnanec Goldman Sachs nenadchnul ani finanční trhy.

Ačkoliv Draghi slíbil, že Evropská centrální banka pod jeho vedením udělá cokoliv na záchranu eura, na ostře sledované tiskové konferenci po zasedání řídící rady ECB neohlásil žádnou okamžitou pomoc těžce zkoušeným zemím jižní periferie. Jejich dluhopisy začne centrální banka nakupovat až po naplnění mnoha podmínek, každopádně ne dříve než v září.

Prohlášení šéfa ECB vyvolalo rozhořčení mezi německými politiky a experty i nelibost na jihu Evropy. Stačí letmý pohled do deníků a je jasné, že si bankéřova slova lidé přebrali v každém koutu Evropy jinak.

Pruská helma jen podmíněně

V Německu sledovali jednání řídící rady ECB i miliony čtenářů populárního deníku Bild, který obzvláště v letních měsících většinou sleduje méně komplikovaná témata. Bulvární noviny v ohromných titulcích vzkazovaly šéfovi významné instituce: „Žádné další německé peníze pro bankrotující státy, pane Draghi!

„Nebo si vezmeme pruskou helmu zpátky, dodal Bild v narážce na to, že při jeho nástupu do funkce mu nejčtenější německé noviny darovaly jako připomínku jeho zodpovědnosti za dodržování disciplíny a udržení stability pruskou vojenskou helmu z 19. století. Nakonec mu bulvární deník nechal pruský skvost pouze podmíněně.

Hájí evropské nebo italské zájmy?

Draghi na tiskové konferenci řekl, že Evropská centrální banka (ECB) připravuje mechanismus, který jí umožní přímo na sekundárním trhu zahájit nákupy státních dluhopisů nejohroženějších zemí eurozóny. ECB svůj plán ale hodlá realizovat až ve chvíli, kdy vlády zemí eurozóny zaktivují své záchranné fondy a umožní jim dělat totéž.

Proti zvýšené roli trvalého záchranného fondu eurozóny ESM a záměru Evropské centrální banky (ECB) obnovit nákupy státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny se ale o víkendu vyslovili někteří politici německé vládní koalice v čele s ministrem zahraničí Guidem Westerwellem a členy bavorské konzervativní strany CSU. Její generální tajemník Alexander Dobrindt v sobotním vydání listu Tagesspiegel řekl, že Draghi svého vedení ECB zneužívá k zajišťování italských národních zájmů na úkor jiných zemí.

Draghi na tiskové konferenci přiznal, že bankovní rada se dohodla na směrnici o nákupech dluhopisů i přes odpor šéfa německé centrální banky Jense Weidmanna. Bundesbanka je proti nákupům dluhopisů na trhu proto, že se pohybují na samé hranici statutu ECB, který jí zakazuje financovat vlády. Vzhledem k německé zkušenosti s hyperinflací v době mezi dvěma světovými válkami mají Němci děs z inflace, kterou by nákup dluhopisů centrální bankou mohl rozpoutat.

Španělé se cítí tlačeni na řeckou cestu

Zda ECB začne státní dluhopisy na sekundárním trhu odkupovat, anebo ne, bude záviset také na tom, zda ji o to příslušné zadlužené státy požádají. Pokud ano, budou muset akceptovat přísné podmínky a přistoupit i na to, že jejich kroky budou podléhat dohledu.

Jenomže žádosti o oficiální pomoc se dva nejakutnější adepti na ní urputně brání. Madrid i Řím opakovaně nutnost finanční pomoci odmítají, především proto, že by znamenala omezení státní suverenity. Podobně jako Řecko, Irsko a Portugalsko by musely podepsat memorandum, které by stanovilo podmínky pomoci. Ty by kontrolovaly zástupci věřitelských institucí.

Proto španělské deníky komentovaly výsledky zasedání rady ECB poněkud hořce. „Draghi tlačí Španělsko směrem k záchrannému programu, zněl titulek deníku El País. Finanční deník El Economista zase napsal, že „ECB je nefunkční instituce, strážce zastaralé ortodoxie. V současnosti ECB nechce být řešením…ale je součástí problému…Španělsko bude podle očekávání nuceno požádat o záchrannou pomoc. Dříve nebo později obávaná troika (ECB, Mezinárodní měnový fond a Evropská komise) převezmou žezlo nad naší ekonomikou a veřejnými účty.

Draghi nenaplnil ani velká očekávání finančních trhů. Bill Gross, spoluzakladatel společnosti PIMCO, která je největším světovým investorem a obchodníkem s vládními dluhopisy, označil nedostatek detailů v Draghiho projevu za obří zklamání.

Různá interpretace Draghiho slov byla patrná i v titulcích českých novin. Právo suše konstatovalo, že „Eurobanka je podle Draghiho připravena obnovit nákupy dluhopisů. Lidové noviny psaly o tom, že „Evropa začne tisknout peníze, E15 zklamaně připustilo, že „Draghi zhatil naděje, řešení krize se nekoná, podobně jako Hospodářské noviny -„Mario Draghi investory zklamal. Čekali energické kroky na podporu eura.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality