Přesunou se bohatí Rusové z Kypru do Lotyšska?


Marie Bydžovská, Euroskop, 26.3.2013

Záchranný plán pro Kypr tvrdě zasáhl ruské podnikatele, kteří si středomořský ostrov vybrali za sídlo své firmy a podle „Moody’s Investors Service“ mají v zemi majetek v hodnotě 31 miliard dolarů. Analytici očekávají, že značná část bohatých Východoevropanů zemi i se svými tučnými konty opustí. Jejich „novým domovem“ by se podle zahraničních tiskových agentur mohlo stát Lotyšsko, nejžhavější kandidát na členství v eurozóně.

I když se zatím nedá říct, kolik ruských podnikatelů navrhovaná opatření EU (zdanění vkladů v bankách nad 100 tisíc eur) postihnou a co přesně se pak stane, většina cizinců už je prakticky na odchodu ze země. Teď jenom zvažují, kam svá sídla přesunou, napsal v pondělí ráno Financial Times.

Na přilákání movitých ruských podnikatelů si podle prestižního deníku dělají naděje tradiční finanční centra jako Andorra nebo Švýcarsko. Podle agentury Bloomeberg je ale mezi adepty na tučné zisky z financí „uprchlíků z Kypru“ i mezi finančníky méně známé Lotyšsko. Pokud by se ruští byznysmeni přesunuli do této pobaltské země, může to způsobit kontroverze při přípravách na přijetí společné evropské měny. Lotyšsko totiž plánuje vstoupit již 1. ledna do měnového klubu a nyní čeká jen na schválení svého záměru ze strany evropských autorit.

Krize na Kypru
Krize na Kypru zasáhla nejen běžné Kypřany, ale i ruské podnikatele (foto: čtk)

Lotyšsko je mezi bohatými Rusy v oblibě

Ještě před propuknutím nepokojů na Kypru zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF) uvedla, že Lotyšsko postupuje před plánovaným zavedením eura bez problémů, pozor si ale musí dát na banky, které mají vysoký podíl vkladů ze zahraničí. Především pak z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Podobně ratingová agentura Moody’s nedávno varovala, že závislost malých bank na zahraničních vkladech, způsobuje zranitelnost celého lotyšského bankovního sektoru.

Lotyšsko je dlouhodobě mezi ruskými podnikateli populární. V místních bankách představují zahraniční vklady téměř padesát procent veškerých depozit. Často pochází právě od ruských byznysmenů, které láká geografická blízkost i možnost dorozumět se mateřskou řečí.

Protichůdné trendy

Statistiky ukazují, že zatímco z kyperských bank vkladatelé odcházeli ještě před uzavřením dnešní dohody s mezinárodními věřiteli, v Lotyšsku objem financí ze zahraniční narůstá. Podle analytiků to může značit, že ruští byznysmeni se ze středomořského ráje přesouvají do pobaltského Lotyšska.

Údaje Lotyšské asociace komerčních bank (FKTK)ukazují, že od konce roku 2010 do července 2012 narostly v pobaltské zemi vklady z ciziny o 25 procent na rekordních 5,8 miliard latů (8,28 miliard eur). Na Kypru naopak od srpna 2011 do srpna 2012 poklesly z 13 na 11 miliard eur.

Právě tyto protichůdné trendy vedly ke spekulacím, že problémy středomořského Kypr, které se vlečou již od propuknutí řecké krize, mohou vést k přesunům bohatých Rusů do Pobaltí. Jasné důkazy o takových finančních tocích však neexistují.

Povolení k pobytu pro bohaté

Lotyšsko zatraktivnilo své banky pro zahraniční klienty v roce 2009, když schválilo zákon, podle kterého osoby investující více než 100 tisíc latů (asi 3,5 milionů Kč), získají povolení k pobytu. To nalákalo nejen ruské občany, ale i například čínské nebo indické investory, kteří tak mohli získat možnost snadněji se pohybovat po zemích EU.

Nicméně lotyšské autority se podezření, že by se z jejich země mohl stát nový Kypr, brání. „Je velmi důležité vysvětlit našim partnerům v eurozóně, že v případě Lotyšska nevznikají nová rizika podobná těm na Kypru,“ řekl agentuře Reuters bývalý ministr financí, nyní působící jako evropský poslanec, Roberts Zile.

Podíl zahraničních aktiv na celkových vkladech v Lotyšských bankách dosahuje 50 procent, což je více než 37 procent na Kypru. Přesto je v celkovém rozsahu finančního sektoru Lotyšsko proti středomořskému sokovi trpaslíkem. Aktiva kyperských bank překračují HDP celé země osmkrát, v Lotyšsku aktiva bank dosahují „jen“ na 130 procent HDP země.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality