Slovník ke kyperské krizi


Marie Bydžovská, Euroskop, 2.4.2013

V souvislosti s děním na Kypru se začala českými médii šířit slova, jejichž význam byl do nedávna zřejmý jen expertům na finanční trhy. EUROSKOP se rozhodl ulehčit svým čtenářům práci a nabízíme malý výklad termínů, se kterými se budeme při dění v eurozóně patrně setkávat ještě dlouho.

BAIL-IN Tento anglický pojem zatím nemá český ekvivalent, protože se jedná o poměrně mladý koncept. Popisuje metodu, kdy se na záchraně bank nepodílí jen veřejné peníze, ale náklady nesou i samy problematické banky. Eurozóna jej vyzkoušela právě na Kypru.

BAIL-OUT Způsob, který dosud používala eurozóna na záchranu svých problematických členů. Od propuknutí dluhové krize získaly takovou pomoc od EU a eurozóny Řecko, Irsko, Portugalsko a Španělsko na pomoc bankám. „Bail-out“ může mít podobu zvýhodněného úvěru, dluhopisů či přímé finanční injekce.

„NOUZOVÉ FINANCOVÁNÍ BANK – ELA“ Evropská centrální banka (ECB) dala Kypru ultimátum. Vyhrožovala, že pokud země nenalezne uspokojivé řešení tíživého finančního stavu, přestane kyperským bankám poskytovat nouzovou finanční pomoc skrze nástroj ELA (emergency liquidity assistance). Tento instrument je poměrně kontroverzní, protože je velmi netransparentní. ECB jej zavedla v reakci na množící se problémy bank. Je určen na financování finančních domů, které jsou solventní, pouze jim dočasně chybí likvidita.

„OFF SHORE“ Tento pojem se používá ve spojitosti s daňovými ráji. V přesném překladu znamená „pobřežní“, což souvisí s tím, že nejčastěji byly daňové ráje zakládány na malých ostrovních státech. Obecně tyto destinace nabízejí podnikatelům výhodné podmínky, nejen co se týče daňových sazeb, ale požadují například i minimální požadavky na zápis do obchodního rejstříku.

„RUN NA BANKU“ je situace, kdy vkladatelé ztratí důvěru v banku a začnou hromadně vybírat své vklady. Run vyvolaný nesprávnými informacemi může vést k bankrotu i do té doby zdravé instituce.

„KAPITÁLOVÉ KONTROLY“ Kypr sice po téměř dvou týdnech otevřel banky pro veřejnost, zavedl však kapitálové kontroly, které mají zamezit odlivu peněz z místních bank. Údajně by měly trvat jen pár týdnů, dokud se neuklidní napětí. Nicméně zkušenost ukazuje, že dočasnost je v otázce kapitálových kontrol velmi mlhavým pojmem. Na Islandu zavedli takové kontroly v listopadu 2008 a trvají dodnes. Zavedení překážek toku kapitálu je kontroverzní i z hlediska evropského práva. Volný pohyb kapitálu je jednou ze základních svobod, na kterých je postaveno fungování EU.

„ŠPATNÁ BANKA“ je instituce, do které se vyvedou z komerčních bank tzv. špatná aktiva, aby mohlo pokračovat ozdravění zbylé části finančnictví. Špatná aktiva mohou být například nesplácené hypotéky či jiné investice, které ztratily hodnotu. V ČR jako tzv. „špatná banka“ vznikla v únoru 1991 Konsolidační banka, která měla za úkol převzít z bankovního sektoru špatné úvěry, které se nashromáždily před rokem 1991. V září 2001 se tato zvláštní banka změnila na agenturu (Česká konsolidační agentura), která měla absorbovat špatné úvěry spojené s „novými inovativními“ úvěry (zejména takzvané privatizační úvěry, nesplácené úvěry a podvodné úvěry).

„MORÁLNÍ HAZARD“ vzniká v situaci, kdy mají ekonomické subjekty motivaci pro nebezpečné chování, protože se cítí být v bezpečí před jeho negativními důsledky. Někteří analytici varují, že zachraňování členů eurozóny podporuje morální hazard, protože členské státy mohou riskovat, když očekávají, že v případě potíží je zbytek měnového klubu zachrání.

„FINANČNÍ NÁKAZA“ je hrozba, která je používána jako protiargument v souvislosti s morálním hazardem. Pokračování politiky, která vede k morálnímu hazardu je jejími zastánci hájeno s tím, že pokud by v daném směru nepokračovali, mohlo by dojít k rozšíření problémů.

„TOO BIG TO FAIL“ je koncept, který předpokládá, že určité firmy, často banky, jsou natolik systémově důležité, že stát nemůže dovolit jejich bankrot.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality