Hollande bojuje s Bruselem o penzijní reformu


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 21.6.2013

Francouzský prezident Francois Hollande plní sliby, které ho před rokem vynesly do prezidentského křesla. Sporné svatby homosexuálů už francouzským parlamentem prošly, teď se pracuje na zdanění bohatých. Vedle toho ale přišel čas i na nepopulární kroky, které musí Hollandova vláda učinit v rámci záchrany své pozice v eurozóně. Řeč je především o historické reformě penzijního systému, se kterou má Francie dlouhodobě problémy.

Důkazem toho, jak výbušné je téma přeměny důchodového systému, je citát samotného francouzského prezidenta z konce května. „Evropská komise nám nemůže diktovat, jak máme co dělat. Může říct pouze, že Francie má dostat své veřejné finance do rovnováhy,“ uvedl tehdy šéf Elysejského paláce. Reagoval tak na sérii specifických doporučení, která pro Francii vydala Evropská komise.

Ta na jednu stranu navrhla Radě, aby Francii poskytla dva roky navíc ke snížení jejího rozpočtového deficitu pod tři procenta HDP. Podmínkou toho ale je, že v rámci specifických doporučení, která musí ještě projít Radou, provede francouzský kabinet právě onu ožehavou důchodovou reformu.

Otázka penzí je francouzským vládám trnem v oku. O efektivnější důchodový systém se druhá největší evropská ekonomika neúspěšně pokouší už dvacet let. V roce 1995 dokonce reforma tohoto sektoru pod taktovkou tehdejšího premiéra Alaina Juppeho vyústila v celostátní několikatýdenní demonstrace.

Těžký úkol pro Elysejský palác

Jak naznačil průzkum zveřejněný deníkem Le Figaro, tak ani v nadcházejících měsících nebude prosazování reformy pro Hollanda ničím snadným. Podle průzkumu Francouzi přiznávají, že změna důchodového systému země je potřebná. Osmdesát procent ale nesouhlasí se současnými návrhy vlády a dvě třetiny Francouzů jsou přesvědčeny, že Hollande není schopný reformu prosadit. Do karet současnému prezidentovi nenahrává ani fakt, že během roku v Elysejském paláci se jeho popularita propadla z 65 na 25 procent.

Brusel Paříži vyčítá, že současné penze příliš zatěžují státní rozpočet, věk Francouzů při odchodu do důchodu patří zároveň k nejnižším v Evropě – hranicí pro penzi je ve Francii 62 let, zatímco například v Německu 67 roků. „Francie musí snížit náklady na pracovní sílu, zejména náklady na sociální zabezpečení. Opatření k reformě důchodového systému by měly být specifikována do konce roku,“ cituje britský Telegraph eurokomisaře Olliho Rehna s tím, že nejsou vyloučeny sankce ze strany Bruselu, v případě že Francie doporučení nebude respektovat.

Důchodová reforma není jediný problém

Stěžejní otázkou teď zůstává, jak efektivně Hollande a jeho vláda případnou reformu penzí provedou. Před letními prázdninami by o návrhu reformy měly proběhnout rozhovory se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Zákon by pak měl být hotový na podzim, aby ho Národní shromáždění do konce letošního roku schválilo.

Jak přibližuje bruselský list Europolitics, změna důchodů není jediným doporučením, se kterým se Komise na Francii obrací. Další problematickou oblastí je podle ní otázka stále se zvyšujícího počtu lidí bez práce, na kterou by podle Komise měla Francie „urgentně“ reagovat reformou systému dávek v nezaměstnanosti.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality