FT: Evropa ignoruje rozsah bankovních problémů


Marie Bydžovská, Euroskop, 25.6. 2013

Evropské plány na „prolomení bludného kruhu“ mezi slabými státy a krachujícími bankami jsou podle komentátora deníku Financial Times vzhledem k rozsahu potíží směšně slabé a pouze oddalují nutné řešení.

„Byl to zase jeden z nočních kompromisů, který je stejně tak právně sofistikovaný jako finančně negramotný,“ napsal známý komentátor Financial Times Wolfgang Münchau o dohodě ministrů financí z minulého týdne, která stanovuje, že záchranný fond eurozóny může poskytnout 60 miliard ze své celkové kapacity 500 miliard eur na rekapitalizaci bank.

Vzhledem k tíživým problémům evropského bankovnictví se podle Münchaua jedná o mizivě malou částku. Analytik vzápětí nabízí hodnoty vyčíslující ztráty bankovního systému z období po propuknutí krize v roce 2008, která berou dech.

Bilance krize: Ztráta 2,6 bilionů eur v bankách

Cituje francouzský deník Les Echos, jenž sečetl celková aktiva špatných bank ustavených k absorbování ztrát ve finančním sektoru a došel k sumě bilion eur. Velká část z této částky se nakonec ukáže jako bezcenná, tvrdí Münchau. K bilionu eur ve špatných bankách je navíc nutné přidat skryté ztráty ve zbytku bankovního sektoru. Analytický novinář se pokusil o vlastní výpočet jejich výše.

Celková bilance finančního a monetárního sektoru v eurozóně letos v dubnu dosahovala 26,7 bilionu eur. Pět procent z toho představují špatné banky, další ztráty vzniklé jako dopad vleklé krize a následek budoucího zahrnutí investorů do nákladů za záchranu bank odhaduje Münchau na dodatečných pět procent. Analytik tak došel k výši ztrát ve finančním systému eurozóny v sumě 2,6 bilionu eur.

Münchau uznává, že nemůže vypočítat přesnou hodnotu špatných aktiv v evropských bankách. Přesto s nadsázkou udává, že i kdyby od zmíněné cifry odečetl velikost celé italské ekonomiky, stále zbydou ztráty ve výši bilionu eur. V porovnání s nimi je diskuze, zda fond známý pod zkratkou ESM bude moci rekapitalizovat banky do výše 60 nebo 80 miliard eur směšná, domnívá se analytický novinář.

Dokud politici budou předstírat, že nevidí rozsah problémů, budou pouze oddalovat řešení a prodlužovat marasmus, uzavírá ostře komentátor Financial Times.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality