Třetí balíček pro Řecko. Nové téma německých voleb?


Petr Zenkner, Euroskop, 23.8. 2013

Evropská centrální banka (ECB) zlehčuje vyjádření německého ministra financí Wolfganga Schäubleho o potřebě třetího balíčku pomoci pro Řecko po roce 2014. V Německu je ale před volbami. Proto ministrovo vyjádření na mítinku v Hamburku rozruch vzbudilo. Německý zástupce v ECB Joerg Asmussen během středeční návštěvy Athén uvedl, že o žádném třetím balíčku s řeckými politiky nejednal.

Řecko zatím dostalo od Evropské unie a od Mezinárodního měnového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkové sumě 240 miliard eur. Vyčerpalo už asi 90 procent. Řecko je už šestým rokem v hospodářské recesi, míra nezaměstnanosti přesahuje 27 procent. Předpoklad, že Athény začnou po roce 2014 získávat peníze opět na kapitálových trzích, se tak nemusí naplnit. MMF odhaduje, že Řecko bude v letech 2014-2015 potřebovat dalších 10,9 miliard eur.

SPD útočí na kancléřku

„Paní Merkelová nám tři roky věšela bulíky na nos, když tvrdila, že žádná transferová unie neexistuje, i když ve skutečnosti tomu tak není,“ řekl opoziční kandidát sociální demokracie (SPD) na kancléře Peer Steinbrück pro stranické noviny Vorwärts (Kupředu). Rozpočtový expert SPD Carsten Schneider prohlásil, že po volbách nastane tvrdé probuzení. „Popíráním nutnosti další pomoci Řecku kancléřka před volbami lidem lže,“ řekl.

Mluvčí německé vlády ve středu Schaübleho vyjádření komentoval tak, že nejde o nic nového. Zdůraznil také, že k žádnému rozhodnutí nedojde dříve než příští rok. Podobně se vyjádřil i Schaübleho mluvčí Martin Kotthaus. „Dosáhli jsme poloviny současného programu. Je srpen 2013, v půlce roku 2014 se určitě budeme muset podívat, kde jsme, jaké jsou podmínky a jestli byl program naplněn,“ řekl. Odmítl zároveň spekulace, že Schäubleho vyjádření představuje změnu postoje Berlína. Ministr financí odkázal na svá předchozí vyjádření, že k žádným dalším dluhovým „dárkům“ Řecku již nedojde.

Zpráva Bundesbanky

Týdeník Der Spiegel již před více než týdnem citoval z dokumentu německé centrální banky (Bundesbank) určené ministerstvu financí, kde se píše, že Řecko bude potřebovat nejpozději do začátku příštího roku další finanční pomoc. Bundesbanka označila ve zprávě vývoj ekonomiky a reforem v Řecku za „stěží uspokojivý“ a rizika spojená se současným balíkem pomoci popsala jako „mimořádně vysoká“.

Trojka mezinárodních věřitelů Řecka, Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, hodlá na podzim provést kontrolu svého záchranného programu pro Řecko. „Přezkoumáme při této příležitosti také možné pokračování a financování programu Řecka. Dluhovou udržitelnost je možné vylepšit například prodloužením výpůjčních lhůt,“ citoval komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna finský list Helsingin Sanomat. Klíčovou otázkou je podle něj schopnost Řecka provádět ekonomické reformy v rámci současného programu a to, zda dokáže mít přebytek ve veřejných financích.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality