V EU se stále nedaří udržet rozpočty na uzdě


Marie Bydžovská, Euroskop, 20.9. 2013

V ekonomických rubrikách evropského tisku se konečně objevily dobré zprávy -hospodářství států EU se odráží ode dna. Přesto se stále některým zemím nedaří plnit rozpočtové cíle.

Poslední zemí, která přiznala, že nadcházející rok nedokáže splnit rozpočtová pravidla EU, bylo Nizozemí. Ministr financí Jeroen Dijselbloem připustil, že povolený 3procentní deficit rozpočtu převýší jeho země o 0,3 procenta. Pikantní je to z toho důvodu, že Dijselbloem nešéfuje pouze nizozemské pokladně, ale i setkání ministrů financí zemí platících eurem, tzv. euroskupině. Měl by proto jít ostatním členům skupiny příkladem.

Nizozemí není jediným provinilcem. Se stejným problémem se potýkají i Francie, Belgie, Portugalsko a Španělsko. Všem těmto státům hrozí sankce ve výši miliard eur. Do konce září musí tito členové osmadvacítky představit Komisi návrhy, jak své rozpočtové schodky sníží. Výkonný orgán EU poté zhodnotí, zda jejich úsilí je dostatečné. Hodnocení zveřejní v listopadu spolu s podzimní ekonomickou prognózou a posouzením rozpočtů pro rok 2014.

Pravidla EU stanovují, že Komise může prodloužit lhůtu ke snížení deficitu v případě, že daný stát státy přijme „efektivní akci“ a pokud nastane náhlý ekonomický propad. Přinejmenším druhá z podmínek nenastala.

Damoklův meč nad Španělskem

V létě se ekonomický výhled zlepšil a pohled institucí EU na rozpočtové politiky členských států tak již nemusí být stejně smířlivý, jako byl ještě na jaře.

V květnu Komise povolila několika členským zemím zmírnit své rozpočtové plány a dané země tak mohly posunout termín, v kterém dosáhnou povolené výše deficitu, tedy 3 procent. Mezi nimi byla i Francie, která však již nyní přiznává, že i mírnější cíl – schodek ve výši 3,9 procent HDP – překročí o 0,2 procent.

Portugalsko překročí plánovaný schodek dokonce o 0,5 procent HDP a s deficitem se potýká i Španělsko, které patrně nedodrží schodek ve výši 6,5 procent dojednaný s Komisí. V takovém případě by mohly evropské autority na Madrid tlačit, aby přijal záchranný program, který již podstupují Řecko, Irsko, Portugalsko a Kypr. Což by pro vládu znamenalo značnou politickou zátěž.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality