Němečtí ústavní soudci: Ať o „tištění peněz“ rozhodne soud EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 21.2. 2014

Německý ústavní soud přerušil řízení o žalobě ohledně rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) ustavit program přímých měnových transakcí (OMT), který znamená de facto tištění peněz, a odeslal Evropskému soudnímu dvoru žádost o vyjádření k této otázce.

Je to poprvé, co německý ústavní soud předkládá tzv. předběžnou otázku soudu EU. Žádá po něm, aby se vyjádřil, zda je rozhodnutí o OMT v souladu s primárním právem EU. Premiéru bude mít i posuzování jednání ECB ze strany Evropského soudního dvora.

Ústavní soudci jsou skeptičtí

Podle názoru soudu v Karlsruhe existují důvody domnívat se, že se jedná o porušení zákazu měnového financování rozpočtu. Krok by mohl překračovat mandát ECB, a tak zasahovat do pravomocí členských států. Šest z osmi ústavních soudců se přiklonilo k názoru, že se tak stalo. Přesto postoupili záležitost k soudu v Lucemburku.

Evropský soudní dvůr by mohl rozhodnout na jaře příštího roku, patrně bude k rozhodnutí centrální banky shovívavější. „OMT má lepší šance v Lucemburku než v Karlsruhe,“ nechal se slyšet pro agenturu Reuters Bert Van Rossebeke z Centra pro evropskou politiku. Rozhodnutí ústavního soudu poslat otázku soudnímu dvoru EU považuje za „historické“.

Podobně mluví právní expert z Velké Británie Gunnar Beck. Evropský soudní dvůr podle něj program nákupu dluhopisů odsouhlasí. „Soudní dvůr není nezávislou organizací, ale je nakloněn interpretovat legislativní otázky v zájmu EU,“ říká. „Nebere v úvahu citlivost otázek pro národní státy….není žádných pochyb o tom, jak rozhodne,“ dodává. Mezitím však podle něj ještě bude vládnost dlouhé měsíce nejistota.

Sázení proti euru ztratilo smysl

Oznámení o ustavení programu OMT znamenalo konec nejakutnějšího stadia krize eurozóny. Předznamenal jej slib guvernéra ECB Maria Draghiho z července 2012, kdy se nechal slyšet, že „ECB je připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro“. „A věřte mi, bude to stačit,“ dodal. Program neomezeného nákupu státních dluhopisů s názvem OMT oznámil v září 2012. V jeho rámci bude frankfurtská banka nakupovat na sekundárním trhu cenné papíry zemí, které o to požádají a splní podmínky. Zatím se tak ještě nestalo.

Avšak již samotné existenci programu OMT je připisována zásluha na uklidnění bouří na finančních trzích. Spekulace na rozpad eurozóny téměř okamžitě vymizely, zpevnil kurz eura a především se snížily výnosy z dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. „Po Draghiho proslovu již nemělo žádný smysl sázet proti Evropské centrální bance – i přesto, že hospodářská situace v eurozóně před ním ani po něm nevypadala dobře,“ řekl pro magazín Spiegel Roberto Botero, manažer londýnského hedgeového fondu Sciens Capital. „Ty, kdo pokračovali v této strategii, to vyšlo nesmírně draho,“ dodal.

V Německu se ale proti této strategii Maria Draghiho strhl silný odpor. K ústavnímu soudu podalo žalobu celkem asi 37 tisíc osob, mezi nimi zástupci natolik politicky odlišných směrů jako například konzervativní poslanec za vládní CSU Peter Gauweiler, nebo levicová strana Die Linke. Budoucnost plánů Evropské centrální banky a německé reakce na ně tak ještě může nabrat překvapivý směr.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality