Jak číst ve složení Komise „mezi řádky“


Marie Bydžovská, Euroskop, 17.9. 2014

Jean-Claude Juncker představil minulý týden rozdělení portfolií ve svém týmu, který příštích pět let povede evropskou administrativu. Jak rozdělení evropských rolí komentuje evropský tisk? Podle většiny expertů je nutné „číst mezi řádky“, protože posty, které působí jako jasná výhra, se můžou ukázat Pyrrhovým vítězstvím.

Platí to především pro francouzského kandidáta Pierra Moscoviciho. Prezident Hollande za něj dlouho lobboval, aby získal důležitý ekonomický post a opravdu pro něj vybojoval vytoužené křeslo komisaře pro ekonomické a finanční záležitosti, daně a cla.

Šunka v německém sendviči

„V současné Komisi nashromáždil komisař pro hospodářské záležitosti značnou sílu. Jeho post byl povýšen na viceprezidenta a získal pravomoc přezkoumat roční daňové a výdajové plány všech 18 zemí eurozóny a doporučit pokuty v případě, že není dodržena pravidla o schodku a zadlužení EU. Ale Pierre Moscovici vstupuje do hodně odlišného uspořádání,“ napsal však o jeho portfoliu deník Financial Times.

„Nejenže na francouzského politika bude dohlížet Jyrki Katainen, který dostal nově vytvořený post viceprezidenta pro růst a zaměstnanost, ale i další expremiér známý tím, jak provedl svou zemi skrz úsporné politiky k hospodářskému oživení – Lotyš Valdis Dombrovskis,“ dodává britský deník. „Moscovici se stal šunkou ve velmi německy chutnajícím sendviči,“ okomentoval toto rozložení sil pro FT analytik Mujtaba Rahman.

Katainen a Dombrovskis v nové Komisi získali klíčové posty. Povedou dva ekonomické „projektové týmy“, což je novinka. Jejich jmenování komentátory značně překvapilo, protože oba pocházejí z malých členských zemí. Jejich nominace je nicméně chápána jako ústupek Německu, které samotné neobsadilo žádné místo ve vedení a na starost bude mít oblast digitální ekonomiku.

Malí přeskočili „těžké váhy“

Celkem bude mít nová administrativa EU sedm místopředsedů. Do jejího vedení se postaví ještě Nizozemec Frans Timmermans, který bude odpovídat za zlepšení regulačních pravidel, vztahů mezi evropskými institucemi a právní otázky. Za rozpočtové otázky a lidské zdroje ponese zodpovědnost Kristalina Georgievová z Bulharska. Slovinka Alenka Bratušeková dostala na starosti budování energetické unie, někdejší estonský premiér Andrus Ansip digitální trh.

Už od posledního unijního summitu je známé jméno Italky Federiky Mogheriniové, která je jako šéfka evropské diplomacie také jedním z místopředsedů komise.

Financial Times vedlo rozdělení místopředsednickým postů k úvaze o budoucí rovnováze mezi malými a velkými státy EU. S výjimkou Mogheriniové pochází všichni místopředsedové a předseda z menších států, v nichž ovšem drželi významný exekutivní post.

Zástupci velkých zemí EU získali sice důležitá portfolia – vedle zmiňovaného Moscoviciho bude Němec Günther Öttinger mít na starost digitální ekonomiku, Španěl Miguel Arias Cañete energetiku a Brit Jonathan Hill finanční služby. Budou však podléhat místopředsedům.

Ruka podaná za kanál La Manche

Britské křeslo je vůbec největším překvapením. Ve své pravomoci bude mít i dohled nad vytvářením bankovní unie, přičemž Británie dávala od začátku najevo, že se projektu nezúčastní. Udělení portfolia finančních služeb zemi, v které se nachází největší finanční centrum londýnská City je chápáno jako vstřícné gesto Junckera vůči Cameronovi.

„Vypadá to jako ruka podaná přes kanál La Manche, jejímž úkolem je uklidnit vztahy mezi Bruselem a Londýnem a zmírnit obavy britského byznysu a politických lídrů, že ztratili vliv na Komisi, exekutivní odnož EU,“ napsal deník New York Times.

Jenomže dříve než se ujal vedení konzervativního klubu v britské Horní sněmovně, pracoval Lord Hill mimo jiné i pro lobbistickou organizaci Quiller Consultants, mezi jejíž klienty patřila řada finančních institucí. „Bývalý finanční lobbista by neměl mít místo v Junckerově Komisi, která má závazek vyjasnit lobbing,“ vyjádřil se institut Corporate Europe Observatory. Někteří socialističtí a zelení europoslanci dokonce označili jeho nominaci za „provokativní“ a „nepřijatelnou“.

Britský kandidát tak může narazit při tzv. grilování, jak se označuje slyšení kandidátů na komisaře v Evropském parlamentu. To by mělo trvat od 29. září do 7. října. Po jeho skončení bude legislativní sbor hlasovat o Junckerově komisi jako o celku. Opozici by při něm mohl čelit i španělský kandidát Miguel Arias Cañete nominovaný na post pro energetiku a klima. Je kritizován, že se před volbami dopustil nevhodného výroku, když řekl, že „debatovat s ženou je komplikované, protože pokud vykazujete intelektuální převahu, může to být viděno jako sexistické“.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality