Rozpočty Itálie a Francie dostaly zelenou. Prozatím


Marie Bydžovská, Euroskop, 30.10. 2014

Díky tomu, že Francie a Itálie na poslední chvíli provedly revize svých rozpočtových plánů, je Evropská komise nebude penalizovat za překročení dohodnutých rozpočtových pravidel.

Francouzským problémem je příliš vysoký celkový deficit, Itálie překročila pravidla pro strukturální deficit a snižování nadměrné dluhové zátěže. Na poslední chvíli oba státy své plánované příjmy a výdaje upravily. Francie snížila plánovaný deficit o 3,6 miliard eur, Itálie dokonce o 4,5 miliardy.

„Nemůžu okamžitě identifikovat případy zvláště závažného porušení pravidel, které by nás zavazovaly, abychom udělily v této fázi (schvalovacího) procesu negativní stanovisko,“ řekl komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainen.

Prohlášení přišlo poté, co Itálii a Francii bylo řečeno, že jejich původní rozpočty nenaplňují očekávání Bruselu, a porušují pravidla eurozóny.

Finální rozhodnutí přijde v listopadu

Přesto ještě hrozba vrácení rozpočtu k přepracování a v posledním stupni i pokuty zcela nezmizela.

„Chci zdůraznit, že to neznamená, že veškeré rozpočtové plány budou nezbytně shledány za plně vyhovující Paktu stability a růstu,“ prohlásil Katainen. Finský komisař upozornil, že příští měsíc bude hotová podrobná analýza rozpočtových plánů pro příští rok pokračovat. Vyjádří se k nim i nová Evropská komise, která se ujímá funkce od soboty 1. listopadu.

Katainen bude působit i v nové Evropské komisi, a to jako její místopředseda a komisař pro zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost. Jeho současný post převezme bývalý francouzský ministr financí Pierre Moscovici.

O vztahu Moscoviciho a Katainena jsme na Euroskopu psali zde

To je obzvláště pikantní, protože francouzský rozpočet pro rok 2015 je nejproblematičtější. Oproti Římu Paříž nedokázala ani snížit rozpočtový schodek pod požadovanou hranici tří procent – měl by dosáhnout 4,3 procent HDP.

Přesto experti na evropskou politiku neočekávají, že se evropská administrativa pustí do sporu s Paříží. „Tvrdá opatření proti Francii zůstávají nepravděpodobná,“ řekl agentuře Reuters ekonom Berenberg Bank Christian Schulz.

Platí pravidla i pro velké?

„Přestože to je nespravedlivé, velké státy mají větší moc než malé. Francie má speciální vztah s Německem, které ji chrání před Komisí a finančními trhy,“ dodal Schulz.

Na to poukázal při víkendové diskuzi Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) slovenský premiér Robert Fico. „Zjišťujeme, že pravidla mají platit jen pro malé a slabé, ne pro velké a silné. V současnosti Francie a Itálie otevírají otázku, zda je možné překročit tříprocentní deficit, protože se jim nedaří jej plnit. Ale takto to nemůže fungovat,“ řekl Fico.

Nejedná se však jenom o chladné statistiky a výpočty. V sázce je ekonomické oživení v Evropě. Po náznacích optimistických zpráv se nyní zdá, že se starý kontinent vrací do recese. Schopnost Francie a Itálie, druhé a třetí největší ekonomiky eurozóny, nastartovat a udržet hospodářský růst je zásadní pro celou Unii.

Od nástupu italského premiéra Mattea Renziho do úřadu letos v únoru se mezi ním a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem vytvořilo spojenectví v ekonomických otázkách proti Německu, které dlouhodobě vyžaduje od států EU, aby vedly úsporné rozpočtové politiky. Spor mezi zastánci a odpůrci úspor zjevně bude ještě dlouho pokračovat.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality