Dvě nové šéfky úřadů EU. O koho jde?


Petr Zenkner, Euroskop, 16.12. 2014

Úterý asi úplně nezvrátilo genderovou rovnováhu v institucích EU, do čela dvou evropských úřadů ale zamířily Němka Elke Königová a Irka Emily O’Reillyová. Ta druhá svůj post obhájila. Obě jména dnes potvrdil Evropský parlament.

Německé zkušenosti

Německá ekonomka Elke Königová se stane hlavní tváří budoucího úřadu EU pro krachující banky. Do funkce předsedkyně rady, která má hledat řešení pro finanční domy ve vážných finančních problémech, ji na začátku měsíce navrhla Evropská komise. Evropský parlament tuto nominaci posvětil. Šedesátiletá Königová je v současnosti šéfkou německého regulátora finančního trhu BaFin.

Nová rada má spolupracovat na přípravě řešení pro ty banky v eurozóně, které se i přes důkladnější dohled ocitnou v úpadku, nebo bude pravděpodobné, že se tak stane. Rada by se svých úkolů měla ujmout začátkem příštího roku. Na starosti by měla mít i budoucí jednotný fond pro řešení problémů bank.

Finský místropředseda

Do funkce místopředsedy této rady Komise navrhla Fina Tima Löyttyniemiho. Na dalších vrcholných postech chce komise vidět jednu ženu a tři muže z Francie, Itálie, Nizozemska a Španělska. O navržených kandidátech ještě musí hlasovat členské státy EU.

Personální obsazení budoucí rady je jedním z kroků k vytvoření takzvaného mechanismu pro řešení problémů bank, tedy jednoho ze tří pilířů připravované bankovní unie. Dalším pilířem je dohled nad asi 130 největšími evropskými bankami, jehož se v listopadu ujala Evropská centrální banka (ECB). Třetím pilířem jsou společná pravidla pro pojištění bankovních vkladů.

Samotný mechanismus pro řešení problémů bank by měl zajišťovat, že pokud se banky dostanou do velkých finančních potíží, bude jejich řešení vyžadovat jen minimální náklady pro daňové poplatníky a ekonomiky členských zemí. Právě záchrana krachujících bank přišla během dluhové krize z roku 2008 daňové poplatníky na miliardy eur.

Ombudsmanka: dalších 5 let

Evropským veřejným ochráncem práv zůstane na dalších pět let Emily O’Reillyová. V tajné volbě o tom rozhodl Evropský parlament. Evropský ombudsman vyšetřuje stížnosti týkající se nesprávného úředního postupu institucí a orgánů Evropské unie. Europoslanci Irku O’Reillyovou do této funkce zvolili již v létě 2013 poté, co její předchůdce Nikoforos Diamanduros oznámil odchod do penze. O’Reillyová je první ženou v tomto úřadu.

Úřad evropského ochránce lidských práv zavedla maastrichtská Smlouva o EU, která začala platit v listopadu 1993. Jako první byl do této funkce zvolen v roce 1995 Jacob Söderman z Finska. Po něm v roce 2003 europoslanci dali nejvíce hlasů Nikiforosu Diamandurosovi z Řecka. Ten se v roce 2005 a 2010 dočkal znovuzvolení. Po jeho odchodu do penze byla jeho nástupkyní na zbytek funkčního období zvolena irská národní ombudsmanka O’Reillyová.

29 stížností z Česka

Evropský parlament volí evropského ombudsmana v úvodu nového pětiletého funkčního období. O’Reillyová byla jediným kandidátem na tuto funkci, kterou by měla vykonávat do roku 2019. Podle mluvčího Evropského parlamentu Jaumea Ducha Guillota se tak stalo poprvé. Ruku pro O’Reillyovovou v dnešní tajné volbě zvedlo 569 poslanců, 66 bylo proti a 43 se zdrželo.

Evropský ochránce veřejných práv loni zaznamenal více než 2400 stížností a pomohl 23.245 lidem. Z České republiky přišlo 29 stížností.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality