Nákupy dluhopisů ECB jsou v pořádku


Euroskop, čtk, 15.1. 2015

Nákupy vládních dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) jsou v zásadě v souladu s evropskou legislativou. Uvedl to generální advokát Soudního dvora Evropské unie Pedro Cruz Villalón. O přezkoumání práva ECB na tyto nákupy loni požádal německý ústavní soud.

Předběžné stanovisko soudu

Případ se týká programu nákupů dluhopisů, se kterým ECB přišla v roce 2012, aby zabránila rozpadu eurozóny v důsledku dluhové krize. Villalónovo doporučení schválit tento program je pouze předběžné, konečné rozhodnutí Soudního dvora EU se očekává na podzim.

Generální advokáti podávají nezávislé právní stanovisko k případům, jimiž se soud zabývá. Soudci nemají povinnost se jím řídit, ve většině případů tak ale činí.

Program s názvem Outright Monetary Transactions (OMT) počítal s nákupem dluhopisů silně zadlužených zemí na sekundárním trhu, byl však podmíněný žádostí dané země o pomoc z evropských záchranných fondů. Program nikdy nebyl využit, pouhá jeho existence nicméně přispěla ke zklidnění situace na finančních trzích.

Očekávání finančních trhů

Odpůrci tvrdí, že program porušuje zákaz, aby se ECB podílela na přímém financování vlád. Villalón však ve svém posudku uvedl, že ECB je oprávněna nakupovat dluhopisy a že program OMT byl „potřebný a přiměřený“. Dodal nicméně, že ECB by při aktivaci programu musela splňovat určité podmínky. Banka by podle něj například nesměla být přímo zapojena do finanční pomoci státu, jehož dluhopisy by kupovala.

Finanční trhy celou kauzu pozorně sledují kvůli rostoucímu očekávání, že ECB v brzké době spustí takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, aby podpořila hospodářský růst a odvrátila deflaci. Tento krok by zahrnoval podobné nákupy dluhopisů jako program OMT.

„Zdá se, že konečná překážka pro kvantitativní uvolňování měnové politiky byla odstraněna,“ řekl podle serveru BBC hlavní evropský ekonom společnosti Capital Economics Jonathan Loynes.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality