ECB: 60 miliard eur měsíčně na podporu ekonomiky


Euroskop, čtk, 22.1. 2015

Všeobecné očekávání bylo potvrzeno. Rada guvernérů rozhodla, že Evropská centrální banka (ECB) zahájí takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky. To zahrnuje i nákupy vládních dluhopisů.

Rozhodnutí o tzv. kvantitativním uvolňování měnové politiky bude znamenat, že ECB začne tisknout nové peníze. Donedávna takto činila například americká centrální banka (Fed). ECB chce nákupy dluhopisů podpořit slabou ekonomiku a odvrátit deflaci, jejíž riziko se nyní zvyšuje kvůli propadu světových cen ropy. Meziroční inflace v eurozóně se dostala v prosinci poprvé od roku 2009 do záporného pásma.

Nákupy až do září 2016

Evropská centrální banka nákupy zahájí v březnu a počítá s nimi alespoň do září 2016. Do ekonomiky eurozóny tak bude měsíčně pumpovat celkem 60 miliard eur, aby podpořila její oživení, oznámil na tiskové konferenci prezident ECB Mario Draghi.

Ohlášená částka zahrnuje nejen vládní dluhopisy, ale i dluhopisy soukromých společností. ECB tak rozšiřuje některé programy nákupu aktiv zahájené již v loňském roce. „V rámci tohoto rozšířeného programu dosáhnou celkové měsíční nákupy cenných papírů veřejného i soukromého sektoru 60 miliard eur,“ uvedl Draghi.

Do nákupu vládních dluhopisů budou zahrnuty i země využívající záchranné programy, například Řecko. V případě těchto zemí však budou platit určitá dodatečná kritéria.

Očekávání, že ECB přikročí ke kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, tento měsíc posílila zpráva o prosincovém vývoji inflace v zemích platících eurem. Spotřebitelské ceny podle ní meziročně klesly o 0,2 procenta, a eurozóna se tak poprvé od roku 2009 dostala do deflace. Draghi upozorni, že spotřebitelské ceny by mohly pokračovat v poklesu i v několika dalších měsících.

Merkelová: bez reforem to nepůjde

Proti kvantitativnímu uvolňování se dlouhodobě staví vlivná německá centrální banka. Panují totiž obavy, že tento druh podpory by mohl v některých zemích eurozóny vést k odkládání potřebných hospodářských reforem. Odborníci upozorňují, že sama ECB všechny ekonomické problémy v eurozóně vyřešit nemůže.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu zdůraznila, že kroky ECB nezbavují evropské vlády povinnosti reformovat své ekonomiky.

Kvantitativní uvolňování. 5 věcí, které potřebujete vědět. Podle listu The Wall Street Journal

1) O jak velký program jde?

Evropská centrální banka se rozhodla použít nástroj, který již využily centrální banky USA, Japonska a Británie. ECB bude nejméně do září 2016 nakupovat mix vládních a jiných dluhopisů v měsíčním objemu 60 miliard eur. K nákupům bude využívat čerstvě natisknuté peníze. Cílem tohoto kroku je zastavit pokles spotřebitelských cen, který začal loni v prosinci, a zvýšit inflaci na cílovou hodnotu těsně pod dvě procenta.

2) Co je to kvantitativní uvolňování měnové politiky?

Je to alternativní nástroj měnové stimulace, ke kterému centrální banky sahají v době, kdy úrokové sazby dosáhnou nuly. Motorem této politiky je snižování dlouhodobých úrokových sazeb, což následně podporuje investice, jejichž objem je teď v eurozóně velmi nízký. Je to zároveň signál spotřebitelům a podnikatelům, že centrální banka je rozhodnuta dosáhnout vytyčeného inflačního cíle. Zvýšení inflačních očekávání je další způsob, jak snížit reálné úrokové sazby.

3) Souhlasil s tím každý?

Pětadvacetičlenná Rada guvernérů ECB nenahlížela na novou politiku jednotně. Ačkoli podrobnosti hlasování nebudou zveřejněny, je pravděpodobné, že dvojice německých členů rady byla proti. Němečtí představitelé nevěří, že eurozóně hrozí deflace. Zároveň se obávají, že kvantitativní uvolňování měnové politiky je pro centrální banku způsob, jak financovat vládní deficity. Něco takového je v největších členských zemích tabu. Německo má také strach, že kvantitativní uvolňování sníží tlak na vlády, aby provedly bolestivé hospodářské reformy.

4) Jak bude nákup dluhopisů fungovat?

Každá z 19 centrálních bank eurozóny bude nakupovat dluhopisy vydané svými vládami, za tyto dluhopisy pak ponese riziko, pokud je vláda nebude schopna splatit. To by mělo zabránit situaci, že na daňové poplatníky jedné země dolehnou dluhové problémy země jiné. Podle kritiků tento postup ale zpochybňuje soudržnost eurozóny a podtrhuje hluboké rozdíly v oblasti jednotné měny.

5) Jak to ovlivní oživení ekonomiky?

Kvantitativní uvolňování může okamžitě pomoci s ekonomickým oživením eurozóny tím, že sníží hodnotu eura proti ostatním hlavním měnám, nebo alespoň zajistí, že znehodnocování měny, které začalo v květnu loňského roku, se nezvrátí. To by mohlo pomoci vývozcům a zvýšit produkci, rovněž by to mohlo pomoci zvýšit inflaci tím, že zdraží zboží a služby z dovozu, jejichž ceny se vyjadřují v eurech.

Zdroj: čtk

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality