Greenspan čeká, že Řecko odejde z eurozóny


Euroskop, čtk, 9.2. 2015

Bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan předpokládá, že silně zadlužené Řecko bude muset odejít z eurozóny. Greenspan v rozhovoru s BBC rovněž prohlásil, že si nedokáže představit, kdo by mohl být ochoten poskytovat další půjčky na podporu řecké ekonomiky.

Nová řecká vláda vedená levicovým premiérem Alexisem Tsiprasem nyní usiluje o změnu podmínek mezinárodního záchranného programu. „Nemyslím si, že se to vyřeší bez odchodu Řecka z eurozóny,“ řekl Greenspan, který stál v čele Fedu v letech 1987 až 2006. „Je pouze otázkou času, kdy všichni pochopí, že odchod představuje tu nejlepší strategii,“ dodal.

Řecký ministr financí Janis Varufakis již ve čtvrtek uvedl, že Řecko žádá mezinárodní věřitele o překlenovací podpůrný program do konce května, aby mělo čas na vyjednání nových podmínek spolupráce. Především Německo však trvá na tom, aby Řekové splnili to, k čemu se v minulosti zavázali.

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras žádá a chce. Dostane? (foto: čtk)

Varufakis: Kdo přijde po nás?

Varufakis podle agentury Reuters prohlásil, že pokud bude Řecko nuceno eurozónu opustit, budou ho nevyhnutelně následovat další země. Dodal, že řešení dluhových problémů Řecka musí být součástí odmítnutí úsporné politiky v celé eurozóně. Vyzval rovněž k vytvoření rozsáhlého investičního programu financovaného Evropskou investiční bankou.

„Euro je křehké. Je to jako při stavění domečku z karet. Když vytáhnete řeckou kartu, ostatní se zřítí,“ řekl Varufakis. Dodal, že eurozóně hrozí rozklad, pokud se nepostaví čelem ke skutečnosti, že Řecko i další země nejsou schopny za současných podmínek splácet své dluhy.

„Kdo přijde na řadu po nás? Portugalsko? Co se stane, když Itálie zjistí, že není možné zůstat ve svěrací kazajce úspor?“ prohlásil řecký ministr. „Nic si nenamlouvejme, dluhová situace Itálie je neudržitelná,“ řekl rovněž. To vyvolal ostrou reakci ze strany italského ministra financí Piera Carla Padoana, který Varufakisovy výroky označil za nepatřičné.

Tsipras: sliby a reparace

Řecký premiér Alexis Tsipras také v projevu v parlamentu prohlásil, že hodlá dodržet své předvolební sliby, včetně bezplatného poskytování potravin a elektřiny lidem, které zasáhla úsporná opatření spojená se záchranným programem. Prioritou vlády je podle premiéra řešení „velkých ran“ způsobených záchranným programem a řešení „humanitární krize“.

Tsipras slíbil, že bude bojovat s korupcí a řešit problémy s daňovými úniky. Zopakoval také svůj předvolební slib, že Řecko bude po Německu požadovat reparace za škody vzniklé ve druhé světové válce. Tento požadavek je podle premiéra pro Řecko morální a historickou povinností. Berlín již ale dal opakovaně najevo, že považuje otázkou reparací za uzavřenou, píše agentura DPA.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality