Juncker: Řekové se zbytečně litují, za potíže si mohou sami


Euroskop, čtk, 24.2. 2015

Řecko se v souvislostí s finanční krizí lituje zbytečně, za své potíže si může hlavně samo. Řekl to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Podle Junckera je fungování Řecka horší než jinde v Evropě, korupce vládne na všech úrovních a neuspokojivý je systém výběru daní. Řekové nemohou chtít v eurozóně úlevy na úkor ostatních, kteří své závazky plní, případně chtít vyšší minimální mzdu, než jaká je v řadě jiných zemí.

Přesto je Řecko legitimním členem evropské rodiny, a proto nepřipadá v úvahu, aby eurozónu opustilo, řekl Juncker v nejnovějším vydání německého ekonomického časopisu WirtschaftsWoche.

Odpovědnost volby

Šéf Evropské komise také připustil, že mezinárodní program úvěrové pomoci Řecku vyžadující na Aténách rozpočtové škrty a strukturální reformy „obsahuje opatření, která ubrala průměrnému Řekovi na náladě žít“.

„Nikdy nevzniklo ovzduší nového začátku, protože každý Řek měl pocit, že byl ponížen a že se mu dělo něco nespravedlivého,“ podotkl Juncker a zároveň upozornil, že lidé v Řecku se nedomnívají, že jsou zodpovědní za problémy ve své zemi.

„Nebyli to ale Nizozemci, ani Němci, kteří hlasovali po více než 40 let pro PASOK (socialisty) a Novou demokracii (konzervativce). Odpovědnost je i na bedrech řeckých občanů, což nemohou ignorovat,“ upozornil bývalý lucemburský premiér na řecké poměry, v nichž vlády obou zmíněných stran zemi stále více zadlužovaly.

Státní instituce v Řecku podle Junckera stále fungují hůř než jinde. Země stále nemá zaveden katastr pozemků, korupce vládne na všech úrovních a výběr daní je stále problém, který je na severu Evropy obtížné pochopit.

Řekové mají tendenci na toto všechno zapomínat, zdůraznil Juncker. Podle něj se obyvatelé nechovali ke své zemi odpovědně ani v poslední době, když v průběhu předvolební kampaně přestávali platit daně v bláhové naději, že s nástupem nového premiéra Alexise Tsiprase k moci to již nebudou muset.

„Něco se ale hýbe správným směrem. Očekávám, že nyní nastane přestávka v reformách, ale nesmí to trvat příliš dlouho,“ varoval Juncker.

Jak k tomu přijdou další státy?

Na snahu Řecka dosáhnout úlev v plnění svých dluhových závazků šéf Evropské komise odpověděl, že v eurozóně jsou i další země, které „prošly slzavým údolím“. „Je velmi obtížné žádat úlevy od Španělska, Irska a Portugalska, které nedostaly totéž,“ podotkl Juncker. Odmítavě se vyjádřil i k záměru Atén zvyšovat minimální mzdy, i když sám zastáncem jejich snižování není.

„Pokud Řecko zvýší minimální mzdy, pak bude v Evropě šest zemí, které budou mít minimální mzdy nižší,“ upozornil Juncker s tím, že mezi nimi jsou i Španělsko a Slovensko. A všechny tyto země budou rozhodovat o ratifikaci nové pomoci Řecku.

Juncker také řekl, že některé země splácejí dluhy s vyššími úroky než Řecko. „Když řecká vláda tvrdí, že dluh není udržitelný, pak to znamená, že v zemích, kde se na obsluhu dluhu vynakládá více peněz, by finanční situace měla být ještě méně udržitelná. Někteří lidé zřejmě nepochopili, že by si neměli hrát s ohněm,“ řekl šéf Evropské komise.

Nikdo nespadl z nebe

Juncker se také kriticky vyjádřil k chování nové vládní garnitury v Řecku. „Zatím jsem se nesetkal s moc velkými zkušenostmi. Ale nesmíme z toho vyvozovat předčasné závěry. Nikdo nespadl jen tak z nebe, ani v Řecku ne,“ odpověděl Juncker na dotaz německého novináře, zda premiér Tsipras a ministr financí Janis Varufakis jsou tak nezkušení, nebo prostě jen drzí. Juncker zdůraznil, že je třeba být k řeckým představitelům přátelský, i když si neberou servítky ve volbě slov.

Když ale řecký premiér „proklíná Němce dvakrát do týdne ve svých politických prohlášeních, nepovažuji to za formu velkého politického umění,“ upozornil Juncker, podle kterého to vede k „oživení nepříjemných pocitů“. Podle něj zaznívá v Aténách spousta chybných výroků, ale časem se to změní.

„Do léta bychom měli být schopni se dohodnout s novou vládou v Aténách na novém programu reforem a rozvoje v Řecku,“ řekl Juncker.

Spekulace kolem možného odchodu Řecka z eurozóny odmítl, byť připustil, že oproti minulosti je na toto riziko oblast připravená. Varoval také před vážnými politickými dopady a chováním spekulantů, kteří by útočili na zemi, o níž by se domnívali, že by na ní mohli vydělat, kdyby vyprovokovali její odchod z eurozóny.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality