Varufakis končí. Jako vyjednavač s věřiteli z eurozóny


Petr Zenkner, Euroskop, 28.4. 2015

Janis Varufakis už nebude hlavním řeckým vyjednávačem s věřiteli z eurozóny. Ministra financí, který se s nimi dostal do otevřeného konfliktu, nahradí náměstek ministra zahraničí Euklidis Tsakalotos.

Řecký premiér Alexis Tsipras změnou reagoval na nepříznivý vývoj pátečního zasedání ministrů financí eurozóny. Varufakis se v Rize stal terčem ostré kritiky svých unijních kolegů, kteří netajili znechucení nad tím, že Atény stále nepřišly se slíbenými plány na reformy.

Někteří ministři financí eurozóny minulý týden poprvé veřejně připustili, že zvažují plán B – pokud se Řecko do konce června nedokáže dohodnout s mezinárodními věřiteli.

Debata o Řecku v Eurocentru Praha – čtvrtek, 30. dubna od 17h

Kde? Evropský dům, Jungmannova 24, Praha 1

Úvodní příspěvky pronesou a Vaše dotazy zodpoví

  • Aleš Chmelař, hlavní ekonomický analytik Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády
  • Jan Bureš, hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny
  • Lenka Zlámalová, analytička, Echo24.cz

Tsakalotos: Muž ve stínu

Plánem reforem eurozóna podmiňuje uvolnění dalších 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ze záchranného programu pro Řecko. Tsiprasova žádá uvolnění části peněz, kterými by pokryla splátky dalších dluhů v řádném termínu splatnosti.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem to odmítá, a chce jednat pouze o celém balíku.

Podle médií se má diplomatičtější Tsakalotos stát pro eurozónu příjemnějším partnerem ve vyjednávání. Jeho výroky z posledních týdnů ale nijak nevybočují z názorů Varufakise, který má formálně i nadále premiérovu podporu.

„Muž ve Varufakisově stínu“, jak Tsakalotose popsal server thetoc.gr, protože si na rozdíl od ministra financí nepotrpí na světla ramp a Varufakisův temperament vyrovnává anglickou diskrétností získanou na univerzitách v Oxfordu a Etonu.

Jsme připraveni k roztržce

Tsakalotos sdílí zatvrzelost řeckých postojů a vyjednávací taktiku, která prý už věřitelům začala jít na nervy: „Záměrně vytváříme nejasnosti, aby věděli, že jsme připraveni k roztržce,“ přiznal Tsakalotos v rozhovoru řecké televizi Star.

Před měsícem ve stejném médiu prohlásil, že řecká vláda je připravena na roztržku s eurozónou. „Myslím si, že scénář roztržky je něco, co také Janis Varufakis zmínil ve svém prohlášení ohledně vládního programu, a to je něco, co Řekové ocenili,“ řekl tehdy Tsakalotos.

„Lidé pochopili, že podporujeme svět práce, lidi, kteří přišli o spoustu věcí během krize, a že jsme připraveni, kdyby to nedopadlo dobře, jít do roztržky,“ uvedl.

Náznaky řeckých ústupků?

Tsakalotos nevyloučil ani uspořádání referenda nebo předčasných parlamentních voleb, pokud k dohodě s věřiteli nedojde. Navíc sám řekl, že vůči věřitelům „ztrácí důvěru“. Podpořil rovněž odmítavé stanovisko Atén na snížení důchodů a mezd státních zaměstnanců a zvýšení DPH, což jsou věci, které chtějí po Řecku zástupci eurozóny.

Podle řeckých médií vláda v Aténách nicméně projevila náznaky určitých ústupků. Podle deníku Ta Nea by mohly být sníženy doplňkové důchody, což europoslanec za vládní stranu SYRIZA Kostas Chrysogonos zdůvodnil tím, že penze nejsou určeny ke zbohatnutí, ale ke slušnému přežití. Opatření by se dotklo jen několika desítek tisíc nejbohatších důchodců.

Vládní zdroj listu Kathimerini sdělil, že by se mohla také například zvýšit DPH u čtyřhvězdičkových a pětihvězdičkových hotelů. Plošné zvýšení této daně u potravin a léků ale prý nepřipadá v úvahu.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality