V pondělí se rozhodne o osudu Řecka. Teď už doopravdy


Euroskop, čtk, 19.6. 2015

Ani při čtvrteční schůzce ministrů financí zemí platících eurem o Řecku nenastal zásadní zvrat v řešení dluhové krize středomořské země. Otázku bude řešit opět v pondělí mimořádný summit nejvyšších představitelů zemí eurozóny.

Šéf euroskupiny, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, po krizovém jednání ve čtvrtek večer oznámil, že dohoda Řecka s věřiteli není v dohledu. Předseda Evropské rady Donald Tusk proto na pondělí svolal summit eurozóny. „Je čas naléhavě probrat řeckou situaci na nejvyšší politické úrovni,“ komentoval své rozhodnutí.

Stále tak pokračuje patová situace, při níž Atény i věřitelské instituce čekají od druhé strany ústupek při vyjednávání dohody o další úvěrové pomoci Řecku výměnou za hospodářské reformy a úspory.

Fond ESM: Škrty dluhů nejsou potřeba

Řecký ministr financí Janis Varufakis, který už ve středu řekl, že nevěří v žádné vyústění na schůzce euroskupiny a že rozetnout problém by měli až šéfové států a vlád, předložil nové řecké návrhy. Varufakisovy plány ale zjevně jeho evropské partnery neoslnily.

Patří mezi ně například automaticky spouštěná rozpočtová brzda, ale především nápad, jak vyřešit dlouhodobý problém řeckých dluhopisů ve výši 27 miliard eur u Evropské centrální banky (ECB). Podle nového plánu by měly být převedeny do účetnictví Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), čímž by se Řecku prodloužila doba na splacení tohoto dluhu.

Zároveň ale Atény odmítají požadavky věřitelů na reformu penzijního systému vedoucí k úsporám nákladů a požadují další škrty dluhů. Záchranný fond eurozóny ESM ovšem včera upozornil, že řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný, protože eurozóna už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí nemusí osm let splácet úroky ani jistinu.

Premiér Tsipras hledá pomoc v Rusku

Zároveň řecký premiér Alexis Tsipras ve čtvrtek dorazil do Petrohradu, kde se koná ekonomické fórum a kde v pátek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podepíše předběžnou dohodu o řecké účasti na ruském projektu plynovodu Turkish Stream, kterým se Moskva chce přes turecké území dostat k jižnímu křídlu Evropské unie.

Náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak při této příležitosti řekl, že Rusko nemá zdroje v rozpočtu na to, aby finančně pomohlo Řecku, které prý o peníze Moskvu ani nežádá.

Dohoda do 30. června nebo řecký bankrot

Řecko má do 30. června splatit 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Šéfka fondu Christine Lagardeová varovala, že pokud Řecko peníze nepošle, bude to znamenat jeho „default“, tedy stav, kdy neuhradilo splatný dluh. Žádná dodatečná lhůta ani jiná možnost odkladu prý neexistuje.

Podle českých analytiků státní bankrot Řecka neznamená nutně opuštění eurozóny a zavedení vlastní měny. Odborníci varovali, že po vyhlášení bankrotu může dojít k masivnímu vybírání peněz z řeckých bank, což by následně mohlo vést k odchodu země z eurozóny.

Případná bankovní krize by způsobila ochromení platebního styku. Turisté by si proto měli na cestu do Řecka vzít eura v podobě bankovek, neboť s platebními kartami by mohly být problémy.

Z řeckých bank dnes probleskly informace, že tempo odlivu vkladů v těchto finančních domech se dál zrychluje a je nyní trojnásobné proti minulému týdnu. Za poslední tři dny si klienti bank z řad domácností a firem vybrali zhruba dvě miliardy eur (54,5 miliardy Kč), což je asi 1,5 procenta celkového objemu vkladů z konce dubna. Evropská centrální banka (ECB) neoficiálně vyjádřila pochybnosti, zda se v pondělí ještě řecké banky otevřou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality