7 otázek a odpovědí o bankrotu Řecka


Marie Bydžovská, Euroskop, 19.6. 2015

Další schůzka eurozóny, která má odvrátit bankrot Řecka proběhne v pondělí v Bruselu. Přinášíme odpovědi na zásadní otázky, které věřitelé a dlužníci řeší.


Chtějí Řekové odejít z eurozóny?

Podle průzkumu veřejného mínění společnosti Metron Analysis ze začátku června si 80 procent Řeků přeje zůstat v eurozóně. Téměř opačný názor mají němečtí občané – odchod Řecka z měnového klubu by podle průzkumu společnosti YouGov uvítalo 58 procent z nich.


Kdy nastane rozhodující okamžik?

Atény musí do 30. června splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 1,6 miliardy eur. Jediná reálná možnost, jak v tak krátkém čase peníze získat je, že věřitelé uvolní 7,2 miliardy eur ze záchranného programu.

V opačném případě se Řecko stěží vyhne bankrotu. Řecká centrální banka tento týden varovala, že bez dohody hrozí zemi platební neschopnost a odchod z eurozóny i z EU.

Situace je skutečně vážná. Řekové 5. června nesplatili 300 miliónů eur Mezinárodnímu měnovému fondu a požádali o sloučení všech červnových splátek do jedné. Tento postup zatím využila jen jedna země – před více než 30 lety Zambie.

Cena pojištění řeckých dluhopisů podle páteční zprávy CNN raketově vystoupala o 456 procent oproti začátku roku 2015. Podle analytiků citovaných webem to znamená 75-80 procentní pravděpodobnost bankrotu Řecka.


Proč se věřitelé s Řeckem nedokáží domluvit?

Řečtí politici se s věřiteli navzájem osočují z neochoty k ústupkům. Mluvčí Evropské komise Annika Breidthardtová v pondělí uvedla, že EU a MMF nabídli Řecku zásadní ústupky. Naznačila, že řecká strana stejně vstřícná nebyla.

Tsiprasově vládě vadí požadavky na reformu penzijního systému a údajné snahy Evropy přinutit Řeky, aby víc platili za elektřinu či léky.

Podle Atén brání kompromisu věřitelé. Řecký premiér Alexis Tsipras v listu Efimerida ton Syndakton napsal, že Řecko je připraveno trpělivě čekat, až se věřitelé umoudří a začnou uvažovat realisticky.


Má eurozóna plán B, pokud nebude dosaženo dohody?

Diskuze o bankrotu Řecka byly při jednáních euroskupiny dlouhou dobu tabu. A to i na schůzkách za zavřenými dveřmi. Při setkání v Bratislavě 11. června bylo toto tabu podle zpráv z tiskových agentur prolomeno.


Jak by bankrot Řecka probíhal?

Bankrot členského státu měnové unie by byl bezprecedentní. Musela by se zavést opatření kvůli omezení odlivu kapitálu z Řecka. Athény by asi začaly vydávat vládní dlužní úpisy. Tím by řecká vláda vytvářela alternativu pro vyplácení státních zaměstnanců a důchodců. Mohlo by jít o první krok k vlastní měně.


Jak může Řecko vystoupit z eurozóny?

Lisabonská smlouva mechanismus vystoupení země z eurozóny neupravuje. Na rozdíl od ukončení členství v EU. Ale pokud se všech 19 zemí měnové unie na takovém kroku dohodne, může se Řecko vrátit k drachmě. Připravit a rozvést novu měnu po celé zemi by ale rozhodně nebylo jednoduché. Pro logisticky náročný úkol bude zapotřebí hodně policistů a vojáků.


Budou v Řecku fungovat banky?

Důležité bude rozhodnutí Evropské centrální banky. Když nebude dále poskytovat nouzové úvěry pro řecké banky, budou muset načas zavřít. Tsiprasova vláda by potom zřejmě stanovila limity pro výběr peněz. Důvěra ve finanční systém by však byla nenávratně ztracena a byl by náchylnější ke zhroucení.

Z řeckých bank probleskují informace, že tempo odlivu vkladů se neustále zrychluje. Za poslední tři dny si klienti bank z řad domácností a firem vybrali zhruba dvě miliardy eur, což je asi 1,5 procenta celkového objemu vkladů z konce dubna. Evropská centrální banka neoficiálně vyjádřila pochybnosti, zda se v pondělí ještě řecké banky otevřou.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality