Reakce europoslanců na Tsiprasův projev


Euroskop, čtk, 8.7. 2015

Vystoupení řeckého premiéra Alexise Tsiprase v Evropském parlamentu vyvolalo živé reakce poslanců. Tady jsou některé z nich.

Tsipras v ranním úvodním vystoupení hovořil o zamýšlených reformách své vlády opět jen velmi obecně. Zdůrazňoval především, že řecké problémy trvají daleko déle, než je pět měsíců trvání jeho kabinetu. Jeho vystoupení bylo neobvykle bouřlivé, často ho přerušoval potlesk příznivců nebo bučení odpůrců.

Podívejte, kdo vám tleská

„Podívejte se na své přátele: tleská vám krajní levice a krajní pravice, extremisté této sněmovny. Obklopujete se špatnými přáteli,“ řekl řeckému premiérovi šéf lidovecké frakce v europarlamentu Manfred Weber. „Dosud jste nepředložil žádné návrhy. Ztrácíte důvěru zbytku Evropy,“ řekl rovněž Weber.

„Musíte nabídnout balík hlubokých strukturálních reforem. A když mluvím o balíku, mám na mysli přesný plán. Cestovní mapu, jasný kalendář. Už žádné záměry,“ prohlásil Guy Verhofstadt z liberální ALDE, „ukažte, že jste skutečný vůdce a ne falešný prorok“.

V debatě reagoval na Tsiprase i předseda Evropské rady Donald Tusk. „Morálka znamená, že platíte své dluhy. Neznamená to, že věřitel je špatný a nemorální a dlužník je nevinná oběť. Je nemožné dlouhodobě utrácet o hodně více než vyděláváte. To je zdroj krize v Řecku, ne společná měna,“ řekl. Pomoc by Řecko mělo hledat u přátel a ne nepřátel, kteří stejně nemohou pomoci, pokračoval s narážkou na řecké kontakty s Moskvou. „A konečně, pokud chcete, aby vám přítel pomohl, tak ho neurážejte,“ dodal Tusk.

Komentáře českých europoslanců

„Řecký premiér Tsipras považuje za vítězství demokracie to, že lidé podpořili jeho plán nesplatit jiným lidem půjčené peníze. To považuji za poněkud zvrácený pohled na demokracii,“ řekl europoslanec z frakce EPP Luděk Niedermayer. Naštvání na chování řecké vlády je podle něj obrovské a může vést k rozhodnutí, kterého pak budou všichni litovat. Pokud do neděle nedojde k dohode bude to pro Evropu tragédie.

Socialistický europoslanec Pavel Poc považuje Tsiprasovo vystoupení za promarněnou šanci. „Je to nepochopení situace, že nepřinesl jasné, konkrétní řešení, jak z krize ven a nepožádal parlament o politickou podporu. Věřím, že by ji dostal,“ řekl.

Podle Pavla Teličky z liberální frakce (ALDE), bylo podstatné to, co si Tsipras na půdě europarlamentu vyslechl. „Očekávání byla nízká a naplnila se. Přišel s populistickým argumentářem a rétorikou, na kterou absolutní většina v EU není zvědavá,“ podotkl Telička.

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná míní, že Tspiras popsal reálnou situaci Řecka. „Podstatné bylo, že řekl, že Řekové chtějí splnit požadavky a nechtějí Evropu rozdělenou,“ míní. Nyní jsou podle ní čtyři dny na řešení, které bude v zájmu všech občanů Evropy a „nejen vládnoucích elit či nadnárodního kapitálu“.

„Tleskal jsem mu. Symbolizuje ochotu riskovat a obrátit se na voliče,“ řekl ČTK europoslanec Petr Mach (Svobodní). Podle něj si ale musí Tsipras uvědomit, že pouhý návrat k drachmě Řecku nevrátí konkurenceschopnost, růst a zaměstnanost.

Někteří europoslanci si ale premiérovo vystoupení nechali ujít. Byl mezi nimi i Jan Zahradil z ODS. Projev byl podle něj jen součástí Tsiprasovy taktiky na udržení domácí podpory a získání části veřejného mínění v EU. „Klíčové bude, zda lídři EU ve strachu o pověst eura v neděli před řeckými požadavky cuknou. Pokud ano, Tsipras vyhrál,“ poznamenal Zahradil.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality