EU se obává spekulací s kryptoměnami


Tereza Chlebounová, Euroskop, 24. 1. 2018

Evropskou unii znepokojuje nepředvídatelný vývoj kryptoměn, jejichž cena prudce roste. Může se totiž jednat o pouhou spekulativní bublinu, jejíž prasknutí může způsobit investorům a spotřebitelům zničující finanční ztráty. Evropská komise vyzvala evropské regulační orgány, aby před těmito riziky varovaly, na stole je také otázka regulace kryptoměn.

Kryptoměny jsou digitální měny, de facto elektronické peníze. Například Česká národní banka je ale nepovažuje za měnu, vnímá je jako komoditu. Mezi nejznámější kryptoměny patří Bitcoin nebo třeba Ethereum.

Cena kryptoměn roste raketovým tempem, podle serveru Euractiv.com například Bitcoin znásobil v roce 2017 svou hodnotu téměř dvacetkrát. Evropská unie se ale shoduje s názory expertů, že prudký růst Bitcoinu se může ukázat jako spekulativní bublina a ty, kdo do ní investovali nemalé částky, může přivést na mizinu.

Podle Komise nesou kryptoměny investiční, ale i bezpečnostní rizika

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, který zároveň zastává funkci komisaře pro euro, podle serveru Euractiv v prosinci varoval, že kryptoměny vzhledem ke kolísavosti své ceny představují pro investory i spotřebitele velká rizika. Mezi ně podle něj patří možná ztráta veškerých investic, manipulace s trhem, provozní, ale také bezpečnostní rizika.

Dombrovskis zároveň vyzval evropské regulační orgány, aby urychleně aktualizovaly finanční předpisy tak, aby se daly lépe aplikovat právě na kryptoměny.

Usměrněním vývoje kryptoměn se zabývají i některé členské státy EU. K nejhlasitějším zastáncům regulace kryptoměn se podle serveru Politico.eu řadí francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Minulý týden pověřil bývalého viceguvernéra francouzské centrální banky Jeana-Pierra Landaua vedením týmu, který má prozkoumat možnosti, jak kryptoměny regulovat.

Členské státy se také 15. prosince shodly na přísnějších pravidlech, která by měla zabránit financování terorismu a praní špinavých peněz prostřednictvím kryptoměn.

Kryptoměny

Kryptoměny dělají evropským politikům a centrálním bankéřům těžkou hlavu. Vznikne kvůli nim nová regulace? Zdroj: Pixabay

Na konkrétní opatření se teprve čeká

Podle serveru Politico Evropská komise minulý týden v souvislosti s náhlým propadem ceny bitcoinu prohlásila, že bude vývoj kryptoměn pozorně sledovat. Na jaře má představit akční plán, který má mimo jiné obsahovat doporučení týkající se bezpečného obchodování s kryptoměnami.

Evropské orgány, které mají na starost finanční dohled, zatím ohledně kryptoměn nepodnikly žádné kroky. Předseda Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy Steven Maijoor už nicméně podle serveru Politico varoval investory, aby počítali s tím, že mohou přijít o všechny peníze, pokud investují do Bitcoinu.

Předseda Evropské centrální banky Mario Draghi uvedl, že kryptoměny nespadají pod její mandát, bude je ale monitorovat. Podle serveru Politico vidí Draghi jako hlavní problém možná kybernetická rizika.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek