Digitální euro jako odpověď na ambice facebooku

10.10.2020
Euroskop

Evropská unie pracuje na inovativnějším, konkurenčně schopnějším a odolnějším platebním systému. Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) se rozhodla pokročit v práci na možné „emitaci“ digitálního eura. Minulý pátek ECB oznámila, že zahájí experimenty, na jejichž konci se rozhodne, jestli digitální euro zavede. Rozhodnutí ovlivní i veřejné konzultace, kterých se zúčastní veřejné orgány, finanční instituce, firmy, potenciální zprostředkovatelé, ale také budoucí koncoví uživatelé.

Evropská centrální banka publikovala minulý týden Zprávu o digitálním euru, ve které zvažovala pozitiva a negativa digitální měny. „Naší úlohou je zajistit důvěru v peníze. To znamená zajistit, aby euro odpovídalo digitálnímu věku. Měli bychom být připraveni vydat digitální euro, pokud to bude potřeba,“ uvedla prezidentka ECB Christine Lagardeová v kontextu zveřejnění Zprávy.

Digitální euro vysvětleno

Digitální euro by sloužilo jako digitální verze zákonného platidla eura a doplňovalo by již existující hotovost a depozita v této měně, nikoliv je nahradilo. Systém by byl založený na technologii zvané blockchain neboli bločence, která v kombinaci s kryptografií umožňuje zajistit anonymitu operací a zabránit neoprávněným transakcím.

Potenciální výhodou by mohlo být usnadnění přístupu k euru v zemích, kde se používání hotovostí zmenšuje. Zároveň by digitální měna s sebou přinesla rychlejší a levnější přeshraniční platby. Vyjádření Světového ekonomického fóra též naznačilo, že by nová měna mohla nabídnout malým investorům bezpečnější místo na ukládání aktiv. Pokud by lidé otevírali účty u centrální banky, mohlo by to snížit nákladové bariéry, které v současné době ponechávají přibližně 1,7 miliardy lidí bez bankovních služeb.

Negativ tento fenomén přináší mnoho. Zavedení digitální měny by pro centrální banky znamenalo buď vyřazení komerčních bank, životně důležitého zdroje financování pro reálnou ekonomiku, nebo převzetí přímých rizik a komplikací při poskytování bankovních služeb. Také by tato inovace mohla narušit důvěru veřejnosti. Ta je pro centrální banky nadmíru důležitá, zvláště při provádění občas nepopulárních politik, jako je zvyšování úrokových sazeb.

Facebook v roli vyzyvatele

Inovaci v podobě digitální měny nezvažuje pouze Evropská unie. Čínská lidová banka, ale také Centrální banka na Bahamách už provádí experimenty s vidinou zavedení nové měny. Mezitím se Federální rezervní systém Spojených států a anglická Bank of England zatím omezují pouze na výzkumy v této oblasti. Prvotní impuls nicméně u všech institucí začal potom, co společnost Facebook Inc. navrhla vytvoření vlastní digitální měny Libra v červnu minulého roku.

Koncept je státy vnímán jako praktický, a zároveň jako potenciální hrozba pro stávající měnové režimy. Evropská unie a další subjekty mezinárodních vztahů se obávají, že by Libra mohla podkopat měnovou suverenitu, proto se snaží nezůstávat pozadu. Mimo snahy o vlastní digitální měnu se napříč unijními institucemi mluví o úplném zákazu Libry v Evropě.

Také prvotní podporovatelé digitální měny facebooku karetní společnosti Mastercard a Vise se z projektu stáhli. Kvůli těmto překážkám nabrali tvůrci Libry nemalé zpoždění. Digitální měna měla být představena světu v první polovině tohoto roku. „Zavázali jsme se, že projekt nespustíme nikdy na světě, dokud nesplní všechny předpisy a veškeré formální záležitosti,“ uvedl vedoucí oddělení a komunikace pro Libra Association Dante Disparte.

Ohrožení globální finanční stability

Libra Association se navenek prezentuje jako iniciativa zaměřená na potírání chudoby. Má za cíl snížit náklady na převod peněz a pomáhat lidem, kteří nemají přístup k tradičním bankovním účtům. Oproti známé digitální měně bitcoinu má zaručovat omezené cenové výkyvy. To má být zaručeno krytím tradičními měnami a vládními aktivy.

I to ale znamená pro politické činitele jen malou záruku. Kromě toho, že by Libra byla výzvou pro státní měny, měla by tato digitální měna i globální dosah. Jako každý velký platební systém by mohla představovat riziko pro finanční stabilitu. Libra totiž má být v porovnání s existujícími měnami pod cenou.

Navzdory tomu, že Libra s největší pravděpodobností uvidí světlo dne, realizace digitálního eura je stále otázkou. Minulý týden Evropská centrální banka začala provádět experimenty. Až na základě nich se pak rozhodne, jestli evropská digitální měna vejde v užívání.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek